Susret Vučića i patrijarha Porfirija: Srbija će u BiH graditi memorijalni centar u znak sjećanja na žrtve Jasenovca

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) dogovorili su na današnjem sastanku da će u Donjoj Gradini u Bosni i Hercegovini biti izgrađeno “svesrpsko svetilište”, odnosno memorijalni centar u znak sjećanja na žrtve koncentracionog logora Jasenovac “i sve druge Srbe stradale u zločinima počinjenim na teritorijama koje nisu pod kontrolom srpskog naroda”, javlja Anadolija.

Vučić je istakao da Srbija i SPC čine to “da sjećanje na srpsko ime i prezima ne bude zatrto” i naglasio da su se on i Porfirije tokom sastanka čuli i sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH.

Naveo je da će biti uložen “veliki novac”, pri čemu će Srbija dati 80 posto, a ostalo bh. entitet RS.

Porfirije je istaknuo da je riječ svetilište prava koja opisuje mesto stradanja u Jasenovcu, navodeći da se pamćenje nikad neće pretvoriti u zlopamćenje, i da se u tamošnjem srpskom manastiru “stalno uzdiže molitva za mir i dobro među ljudima”.

Patrijarh je rekao da su se oni koji su činili monstruozne zločine u Jasenovcu, “ispisali iz svakog naroda” i da “ne pripadaju ljudskom rodu”.


Izvorni članak: Susret Vučića i patrijarha Porfirija: Srbija će u BiH graditi memorijalni centar u znak sjećanja na žrtve Jasenovca