Hrvatska: Vozač kamiona iz BiH koji je skrivio smrt djeteta ide u istražni zatvor

Iz tužilaštva su naveli da postoji osnovana sumnja da je vozač telefonirao dok je vozio i da je pritom udario u vozilo zaustavljeno u krajnjoj traci.

Osumnjičeni je nudio da plati kauciju da bi se branio sa slobode, ali je sudija to odbio jer to, kako je rekao, nije garancija da će biti dostupan za vođenje krivičnog postupka.

“BiH ne izručuje svoje državljane nama, kao ni mi njima, i zato sam odbio. Da je vozač iz neke od zemalja EU, udovoljio bih tom zahtjevu”, rekao je istražni sudija Ante Ujević.

Vozač se u tužilaštvu branio šutnjom, prenose hrvatski mediji.

Državno tužilaštvo je, po saslušanju, saopćilo da postoji osnovana sumnja da je 6. septembra upravljao teretnim vozilom autoputem u mjestu Brinje, u smjeru Zagreba, te da je tokom vožnje upotrebljavao mobilni telefon, usljed čega nije pravovremeno uočio automobil kojim je upravljao 37-godišnji poljski državljanin, zaustavljen u krajnjoj desnoj traci.

Tužiteljstvo navodi da je pritom, bez kočenja i pokušaja izbjegavanja zaustavljenog vozila, teretnim vozilom udario u zadnju lijevu stranu automobila.

Od posljedica udara 10-godišnji dječak iz automobila preminuo je na mjestu nesreće. Vozač je zadobio povrede opasne po život, dok je dvoje putnika lakše povrijeđeno, piše “Srna”.


Izvorni članak: Hrvatska: Vozač kamiona iz BiH koji je skrivio smrt djeteta ide u istražni zatvor