Aleksandar Vučić u posjeti Recepu Tayyipu Erdoganu sljedeće sedmice

Vučić je na konferenciji za novinare najavio da će 13. septembra u Beograd doći njemačka kancelarka Angela Merkel i da će on “tri ili četiri dana” nakon toga otići u posjetu Erdoganu.

Rekao je da želi da zahvali Merkel za sve što je učinila za Zapadni Balkan, za Srbiju kada joj je Hrvatska 2015. godine uvodila sankcije i naglasio da dolazi “prva žena države sa kojom Srbija ima ogromnu trgovinsku razmjenu”.

Krajem septembra, dodao je, u posjetu Srbiji će doći i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine Vučić je ocijenio da napretka nema jer kosovski predstavnici “ne samo da ne žele dogovor, nego ne žele ni razgovor”.

Rekao je da je u tehničkom dijalogu, održanom u utorak postignut mali napredak po pitanju nestalih, ali da je to “jedina dobra vijest”.

Vučić je rekao da je ono sa čim albanska strana dolazi u Brisel “uvredljivo za svakoga”.

Naglasio je da Srbija ni na koji način “nije zainteresovana da ruši nezavisnost ni Crne Gore ni Hrvatske ni Bosne i Hercegovine, niti bilo koje druge zemlje u regionu”.

Politika Srbije, dodao je, mora da bude da se “sačuva svaka glava” i naglasio da ni on lično, niti bilo ko u Vladi Srbije, ne želi da se majkama djeca vraćaju u kovčezima.

Vučić je poručio da će Srbija dati sve od sebe da nastavi štampanje udžbenika na albanskom i za srednje škole, a ne samo za osnovnu.

Naveo je da Srbija želi da uradi sve što može da dio Albanca uvede u sistem “i kao policajce i ljekare” i u sve druge državne institucije, ali da će tražiti da se dobro zna kojoj državi pripadaju i naglasio da oko toga “nema cjenkanja i niti oko toga može da bude polemike”.

Poslije ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju, ocijenio je Vučić, započeta je “orkestrirana i dobro organizovana kampanja protiv Srbije i njega lično”.

​​​​​​​Rekao je i da su počeli napadi iz Hrvatske i Crne Gore, i da je pročitao da su ga “pojedini strani predstavnici” optužili da preko SPC “želi da pravi ‘veliku Srbiju’”, ali i za “partnerstvo” sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Sintagma ‘srpski svijet’ nije dio zvanične politike države Srbije

Sntagma “srpski svijet”, koju koristi ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, nije dio zvanične politike države Srbije, izjavio je Vučić.

“Nikada to nisam izgovorio, a neću da reagujem na oštriji način, jer da (Vulin) nije izgovorio ‘srpski svijet’, izmislili biste vi nešto drugo, samo da bi Srbi bili krivi za nešto”, rekao je Vučić novinarima u Palati “Srbija”.

Prema njegovim riječima, bilo bi pronađjeno dovoljno razloga zbog kojih bi Srbi bili krivi i zbog kojih bi Srbi trebalo da snose odgovornost za sve što se dešava u cijelom regionu.

“I ta politika svaljivanja krivice na Srbe gdje god da se nalaze i ma šta god da čine i ne čine jeste politika prošlosti i politika na kojoj istrajavaju svi oni koji su rušili ne samo Srbiju, već i srpski narod, dajući sebi za pravo sve ono što Srbima nikada nisu dali za pravo”, izjavio je Vučić.

Predsjednik Srbije ocijenio je da u toj sintagmi ne postoji ništa prijeteće, odnosno “ništa što bi ugrožavalo nekog drugog”.

“Niti govori o granicama, niti o bilo čemu drugom i bez obzira na sve to, nije dio državne politike. A da ne dozvolimo političarima, ili ljudima koji pripadaju drugim političkim strankama da misle, ili da imaju pravo da iskažu svoj stav i svoje mišljenje, a posebno kad dobro znam, i da ništa nije rekao, opet bismo bili krivi za nešto”, ocijenio je Vučić, piše Beta.


Izvorni članak: Aleksandar Vučić u posjeti Recepu Tayyipu Erdoganu sljedeće sedmice