Novalić: Ulje nije poskupjelo, samo ga možete kupiti 37 posto manje

Novalić je, gostujući u programu javnog radiotelevizijskog servisa Federacije BiH, rekao da potrošačka korpa ne postoji ni u EUROSTAT-u ni u našoj statistici.

“Ona je proizvoljna, mislim da ju je sindikat lansirao. To se u svijetu uopće ne koristi. Koristi se indeks potrošačkih cijena i po tome, tačno je, deformaciju u zadnje vrijeme u javnom diskursu proizvodi poskupljenje ulja od 37 posto i piletine. Međutim, za isto vrijeme postoji krompir koji je jeftiniji 40 posto, gorivo je jeftinije 10 pfeninga nego 2019”, kaže Novalić. , prenosi klix

Na konstataciju da 100 KM ove i 100 KM 2018. godine nemaju istu vrijednost Novalić je odgovorio da to zavisi od toga šta kupujete.

“Ako kupujete ulje kupit ćete ga 37 posto manje. Ako kupujete gorivo dobit ćete ga 10 posto više”, objašnjava Novalić.

Naglašava da u zadnjih šest godina indeks potrošačkih cijena je narastao 3,5 posto, te da je to ono što se šalje u međunarodne tokove.

“Plaće su, za vrijeme nas, narasle 20 posto, 165 KM. Od 2019. kad je plata bila 919 KM, do sad, rast je 88 KM. Ali ukupno od 2015. 165 maraka. To je najveći rast plaća u poslijeratnom periodu. Za privrednike najviše znače dva zakona koja sam prethodno spomenuo kao neuspjehe vlade.To je od 2019.na parlamentu i ja sam poslao urgencije i nadam se da će krajem septembra konačno doći na red ta dva ključna, kultna zakona”, zaključuje Novalić.


Izvorni članak: Novalić: Ulje nije poskupjelo, samo ga možete kupiti 37 posto manje