Imenovanje direktora Glavne banke Srpske „na dugom štapu“

BANJALUKA – Imenovanje direktora Glavne banke Republike Srpske Centralne banke BiH (CBBiH) je nerelano očekivati do kraja godine i u situaciji kada ta banka nema legitiman Upravni odbor, tvrde izvori portala CAPITAL.

glavne banke

FOTO: Agencije

U Centralnoj banci BiH ove godine treba da bude imenovan direktor Glavne banke Republike Srpske, ali izvjesno je da do toga neće doći do kraja godine.

„U Centralnoj banci je haos. Upravni odbor je sam sebe imenovao na sjednici. Kako će neko ko je nelegitiman, i gdje Srbi ne učestvuju u donošenju odluka, imenovati sam sebe“, navodi naš izvor i dodaje da su svi Srbi povukli kandidaturu za mjesto viceguvernera CBBiH i direktora Glavne banke Srpske.

Upravni odbor u CBBiH, prema Zakonu o Centralnoj banci, ne postoji u v.d. niti tehničkom mandatu. 

„Niko još nije govorio o bilo kakvim imenima u Centralnoj banci. Milenko Krajišnik i Dragan Kulina su trebali biti članovi Upravnog odbora CBBiH, Krajišnik se povukao jer je znao da će doći do blokade u Predsjedništvu BiH. Razriješena je viceguvernerka Milica Lakić, razriješena je direktorica Glavne banke RS Dijana Grahovac. Pored toga, Stojanka Šarović se povukla sa mjesta zamjenika glavnog internog revizora i napustila Centralnu banku, članovi revizorskog komiteta ne postoje, tako da uopšte nema Srba u toj instituciji“, ističe izvor portala CAPITAL te tvrdi da su članovi Upravnog odbora sebi isplatili naknade bez ikakvog osnova. 

Dodaje da i filijala Centralne banke na Palama nema rukovodioca još od 2019. godine. 

„U posljednje četiri godine nijedan izvještaj o radu CBBiH nije usvojio Dom naroda Parlamenta BiH, a ove godine ga nije usvojio ni Predstavnički dom“, naglašava i dodaje da su sve to pokazatelji da je nemoguće popuniti mjesto direktora Glavne banke Srpske, a kamoli govoriti o imenima kandidata za tu poziciju.

U Glavnoj banci Republike Srpske trenutno je zaposleno 39 službenika, plus jedan u obezbjeđenju.

Na pitanje novinara portala CAPITAL da li planiraju nova zapošljavanja, u CBBiH su istakli da je u toku ove godine neophodno popunjavanje mjesta direktora Glavne banke RS.

„Planom ljudskih resursa za 2021. godinu planirano je popunjavanje radnog mjesta direktora GBRS CBBiH, a zbog sporazumnog prestanka radnog odnosa jednom službeniku koji je, na vlastiti zahtjev, otišao kod drugog poslodavca, potrebna je popuna i tog upražnjenog radnog mjesta“, istakli su u CBBiH.

Podsjećamo, Upravni odbor Centralne banke BiH 10. avgusta ove godine saopštio je da se samoimenovao i produžio sebi mandat pozivajući se na Zakon o upravi BiH. Pri tome te zakonske odredbe, na koje su se pozvali, nisu važile za viceguvernerku Milicu Lakić kojoj je istog dana zaključena radna knjižica u CBBiH zbog isteka mandata, a tada je razriješena i direktorica Glavne banke Srpske Dijana Grahovac. 

CAPITAL: Bojana Ninković

Чланак Imenovanje direktora Glavne banke Srpske „na dugom štapu“ се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Imenovanje direktora Glavne banke Srpske „na dugom štapu“