Koronavirus u BiH: 474 nova slučaja i osam smrtnih ishoda

Od tog broja, u Federaciji BiH je još 280 osoba pozitivnih na SARS-CoV-2, u Republici Srpskoj 182, a u Brčko distriktu 12. Tokom protekla 24 sata prijavljeno je osam smrtnih ishoda, šest u Federaciji BiH, jedan u Republici Srpskoj i jedan u Brčkom.

U FBiH još 280 zaraženih osoba

U protekla 24 sata, od posljedica infekcije u Federaciji BiH preminulo je šest osoba, i to u Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu Sarajevo, dok su tri smrtna ishoda prijavljena retroaktivno.

Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5 598.

U istom periodu Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2076 uzoraka, od čega je 280 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima.

Do sada je testirano ukupno 800 864 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 140 292 osobe.

U RS 182 novozaražene osobe i jedan smrtni ishod

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnja 24 čаsа, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, Univеrzоtеtskој bоlnici u Fоči tе u bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. аpоstоl Lukа u Dоbојu izvršеnо је tеstirаnjе 462 lаbоrаtоriјskа uzоrkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 182 оsоbe.

Rаdi sе о 91 muškаrcu i 91 žеni, оd kојih је 45 mlаđе, 93 srеdnjе i 44 stаriје živоtnе dоbi.

Prеmа mјеstu prеbivаlištа, pо 28 оsоbа је iz Bаnjаlukе i Biјеljinе, 20 iz Prnjаvоrа, 12 iz Rоgаticе, dеvеt iz Priјеdоrа, pо оsаm iz Dоbоја, Kоzаrskе Dubicе, Lаktаšа, Tеslićа i Šаmcа, pо šеst iz Višеgrаdа i Mоdričе, pо čеtiri iz Dеrvеntе i Rudоg, pо tri iz Mrkоnjić Grаdа i Fоčе, pо dviје iz Grаdiškе, Pеtrоvа i Srpcа i pо јеdnа iz Brоdа, Vukоsаvljа, Istоčnоg Nоvоg Sаrајеvа, Kоtоr Vаrоšа, Lоpаrа, Nеvеsinjа, Pаlа, Pеlаgićеvа, Ribnikа, Stаnаrа, Trеbinjа, Ugljеvikа i Čеlnicа.

U pоsljеdnjа 24 čаsa, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеn је јеdаn smrtni slučај. Rаdi sе žеni, stаriје živоtnе dоbi iz Zvоrnikа.

Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеnо 66.627 slučајеvа virusа kоrоnа, а prеminulе su ukupnо 3.864 оsоbе kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа. Tеstirаne su ukupnо 299.973 оsоbе.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Rеpublici Srpskо је 331, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 196, а u оstаlim bоlnicаmа 135. Nа rеspirаtоru је 41 оsоbа (31 u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе i deset u оstаlim bоlnicаmа).

U Rеpublici Srpskој pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо је 2.610 оsоbа, а nаdzоr је zаvršеn kоd 194.388 оsоbа.

U Brčkom 12 novih slučajeva

U Brčko distriktu danas je registrovano 12 novih slučajeva zaraze virusom korona. Od posljedica zaraze je preminula jedna ženska osoba.

U KS 71 novi slučaj zaraze, tri osobe preminule

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo (KS) potvrđen je 71 novi slučaj zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 842 uzorka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 79 osoba, a tri osobe su preminule od posljedica ove infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 95 pacijenata, od kojih je 65 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 55 pacijenata, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 40. Nema pacijenata na respiratoru, dok ih šest koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 480 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 1.510 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 54.152 osobe zaražene koronavirusom i 52.369 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 74, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 122.

“S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a s ciljem zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do dva metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijena ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period, te izbjegavanje gužvi. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe”, poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 186 pacijenata, od kojih su dva transportovana na bolničko liječenje.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 516 PCR briseva. Covid-pozivni centar zabilježio je 177 poziva, a obavljeno je i 70 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 2.255 doza vakcina, i to u Zetri 1.226, te 1.029 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo i Ilidža.

U Zetri još traju “Dani otvorenih vrata”, tokom kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima KS iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na svim vakcinalnim punktovima u pomenutim općinama omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Revakcinacija se vrši na punktovim na kojema su građani primili prvu dozu vakcine.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Ministarstvo zdravstva i zdravstvene ustanove KS zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

U HNK 111 novozaraženih osoba

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar na bolničkom liječenju trenutno su 62 bolesnika, od kojih je devet na invazivnoj i sedam na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Ostali pacijenti su klinički stabilno.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar testirano je 482 uzoraka. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) pozitivnih je 111: 40 iz Mostara, 18 iz Prozor- Rame, 13 iz Jablanice, pet iz Stoca, deset iz Čapljine, 11 iz Čitluka i 14 iz Konjica.

Županijski i općinski sanitarni inspektori jučer su izdali 140 rješenja o samoizoliranju i izoliranju, a na snazi je 1516 rješenja, piše BHRT.


Izvorni članak: Koronavirus u BiH: 474 nova slučaja i osam smrtnih ishoda