OBILJEŽENA 80-GODIŠNJICA OD SMRTI REVOLUCIONARA I PRVOBORCA ALIJE AVDOVIĆA

Delegacija koju je predvodio Ramčilović sa predstavnicima bošnjačke zajednice, lokalne samouprave na čelu sa gradonačalnikom Borčetom Georgievskim i Saveza boraca položili su cvijeće ispred spomen ploče koja se nalazi na mjestu njegove rodne kuće.

Tim povodom Ramčilović je izjavio: “Danas obilježavamo 80-godišnjicu od smrti Alije Avdovića, prvoborca i jednog od osnivača revolucionarnog i komunističkog pokreta u Makedoniji. Nakon njegovog hapšenja od strane fašističke bugarske vlasti koja je u tom periodu htjela da uguši sve progresivne sile i borce za slobodnu Makedoniju, 29 avgusta 1941 godina strijeljan jezajedno sa još nekoliko revolucionara u logoru Banjica kod Beograda. Ime Alije Avdovića bez obzira što nije bio proglašen za narodnog heroja ispisano je zlatnim slovima na stranicama naše historije i mi danas nastavljamo njegovu ideju za koju se nesebično žrtvovao u izgradnji slobodne i nezavisne države jednakvih i ravnopravnih građana.

godišnjica smrti Alije Avdovića / PR – Haber.ba

Neka je vječni spomen i rahmet njegov hrabroj i plemenitoj duši.”

obilježena godišnjica smrti / PR -haber.ba

Ramčilović je dodao da će u narednom periodu u istom naselju na novopredviđenom trgu biti postavljena bista Alija Avdovića čime će se još više afirmirati i dati značaj djelu ovog značajnog pripadnika bošnjačke zajednice u Sjevernoj Makedoniji.


Izvorni članak: OBILJEŽENA 80-GODIŠNJICA OD SMRTI REVOLUCIONARA I PRVOBORCA ALIJE AVDOVIĆA