Sladić najavio izražene neverine, pa otkrio do kada će ovo zahlađenje trajati: Ne vjerujete? Sačekajte…

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Zbog grmljavine u većem dijelu naše zemlje je upaljen i žuti meteoalarm.

Grmljavina je moguća u Hercegovini. Prestanak padavina u poslijepodnevnim satima. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 17°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 26°C.

U Sarajevu oblačno sa kišom prije podne. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 15°C, a najviša dnevna oko 18°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Padavine su se proširile cijelom zemljom, a meteorolog Nove BH Nedim Sladić otkriva do kada će nas pratiti kišno vrijeme.

-Nestabilni sistem u Jadranskom moru premjestio se i prema Hercegovini. U ovim područjima mogući su izraženiji pljuskovi i grmljavina, odnosno izraženiji neverini. Preciznije, u prvim satima srijede bi trebala početi kiša u Hercegovini, a usljed istiskivanja toplijeg zraka uvis iz prizemlja i podvlačenja svježijeg zraka po visini u niže slojeve poput klina sa sjeverozapada, doći će do jačeg hlađenja, širenja i kondenzovanja zraka zbog čega će biti mjestimično i izraženijih pljuskova sa grmljavinom. Ovo se naročito odnosi na planinske masive jugozapadnog dijela zemlje (oko Čabulje i Čvrsnice), koji će pogodovati većem hlađenju pa se lokalno mogu proizvesti i izraženiji izljevi. Kiša i pljuskovi će se nastaviti i tokom srijede, odakle će se premjestiti preko centralne Bosne dalje na sjeveroistok, prateći osu visinske doline i pripadajućeg centra nad srednjom Europom. Do kraja dana padavine su u prestanku u gotovo cijeloj zemlji. Predstoji da se svi još samo malo strpimo. Hercegovci, dugo ste ovo čekali! Kao i prvi dan nakon dugo vremena sa temperaturom zraka ispod 30 °C. A uskoro i požarima se staje u kraj. Ne vjerujete? Sačekajte sutra ujutro ( danas op.a.), napisao je Sladić,piše Oslobodjenje


Izvorni članak: Sladić najavio izražene neverine, pa otkrio do kada će ovo zahlađenje trajati: Ne vjerujete? Sačekajte…