Okrugli stol: Ekološko ponašanje vozača urbanih sredina

U organizaciji Ekološkog Saveza „Eko Zeleni“ Tuzlanskog kantona održan je Okrugli stol na temu: „Uticaj ekološkog ponašanja vozača urbanih sredina na smanjenje emisija štetnih plinova u Zajednici“.


Na današnjem ekološko-edukativnom programu u Kalesiji učešće su uzeli: predstavnici nevladinih organizacija za okoliš, predstavnici ministarstva, stručnih službi, taksi prijevoznici, a sve uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Na početku programa obratio se predsjednik Ekološkog Saveza prof. dr. Muhamed Omerović, koji je istakao važnost razvoja ekoloških navika kod vozača, istaknuvši da moramo uticat na stanovništvo kako bi smanjili upotrebu motornih vozila u zajednici, što bi doprinijelo smanjenju emisija štetnih plinova a samim tim i poboljšanju kvaliteta životne sredine, a posebno zraka i zdravlja ljudi. Ovim putem promovišemo ekološko ponašanje u zajednici, kao što su: kretanje biciklom, korištenje taksi prijevoza, gradskog prijevoza, pješačenje i sl.


Pomoćnik Ministra za saobraćaj TK Nenanad Lukanović ističe da se kroz zakonske odredbe potakne kupovina električnih vozila i time u konačnici doprinese da imamo što čišći zrak. Vlada Tuzlanskog kantona planira i gradnju novih električnih punionica. Procjene govore da bi razlika u cijeni između konvencionalnih i električnih vozila, koja je sada između 25 i 30 procenata mogla pasti na 10. Prodaja električnih automobila u BiH bi ovime mogla biti bolja.

Predstavnik Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK. Samir Gabeljić ističe da pravi pomaci ogledaju se u subvencioniranju kupovine, smanjenju iznosa carine i ukidanju poreza, za šta je potreban veći interes na nivou cijele države u izmjenama zakona koji bi to i predvidjeli.


Na skupu su bili i taksi prijevoznici iz Kalesije koji su istakli da građani u velikoj mjeri koriste njihove usluge. Dolaskom koronavirusa, odnosno proglašenjem epidemije, i ovaj sektor biva pogođen negativnim efektima COVID-19, uz posljedice koje su ozbiljno ugrozile održivost i opstanak samih taksi prijevoznika. Pozivamo građene da koriste usluge taksi prijevoza i time smanjimo broj automobila na našim cestama, a samim tim smanjimo i količinu štetnih gasova u atmosferi – istakao je Nevzet Gojčić taksi prijevoznik iz Kalesije.

Učešće na Okruglom stolu su uzeli i direktorica Osnovne škole „Gornja Tuzla“ Azra Feukić, direktor Osnovne škole Memići Mirzet Alić, profesor Edin Šmigalović, Pero Mićanović i bivši nastavnik tehničkog odgoja Hasan Paloš koji je govorio o važnosti saobraćajne kulture i pravilima ponašanja odraslih i djece na ulici koja će im pomoći da izgrade vlastiti osjećaj sigurnosti.


Okrugli stol je vrlo uspješno realizovan, predložene su brojne ekološke poruke koje će doprinijeti razvoju ekološkog ponašanja u zajednici što će imati doprinos u smanjenju emisija štetnih plinova u okolišu i povećanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Zaključeno je da za uspješno prihvatanje pozitivnih navika neophodan je ekološki odgoj i obrazovanje.

Moderator skupa je bila prof. Jasmina Kasumović.