Razmatra se uvođenje zabrane ulaska u javne objekte bez potvrde o vakcini ili negativnog testa

Krizni štab će pratiti epidemiološku situaciju, te u skladu s tim razmotriti uvođenje mjera kojim bi bio zabranjen ulazak u javne objekte bez potvrde o vakcinalnom statusu, negativnom PCR ili antigenskom testu ili potvrde o prebolovanom Covidu-19, navodi se u saopćenju Kriznog štaba FBiH.

Produžene mjere
Dodaje se da je na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva predloženo i produženje aktuelnih epidemioloških mjera u Federaciji BiH.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, sedmodnevna incidenca i dalje raste, te u Federaciji iznosi 77,2 slučaja na 100.000 stanovnika.

Znatno povećanja broja oboljelih zabilježeno je u tri kantona: Hercegovačko-neretvanskom (296/100.000), Zapadnohercegovačkom (192/100.000) i Kantonu 10 (164/100.000).

Zabilježen je porast svih indikatora
U posljednjih sedam dana zabilježen je porast svih indikatora (broj hospitaliziranih, broj pacijanata na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, te smrtnih slučajeva).

Prijedlog produženja mjera upućen je Vladi Federacije BiH na usvajanje.

– Trenutna situacija se već zaoštrava, stoga razmatramo nove mjere, a kako ne bi došlo do novog zatvaranja. Ipak, odluka će biti vezana isključivo za epidemiološku situaciju. Zato preporučujemo svakome da se što prije vakciniše i tako zaštiti sebe i druge. O ovome se još uvijek razmišlja, ali postoji mogućnost da navedena mjera bude uvedena – kazao je za portal “Avaza” pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez.

Dodao je ukoliko odluka bude donese i u njoj će postojati izuzeća.

– Prije svega misli se na ulazak u trgovine koje prodaju hranu i ostale neophodne životne namirnice – istakao je Čerkez.

Izvorni članak: Razmatra se uvođenje zabrane ulaska u javne objekte bez potvrde o vakcini ili negativnog testa