Kon: Apelujem da se djeca starija od 12 godina vakcinišu

“Donesena je odluka da se krene normalno u školu, ali sa maskama. Apelujem da se starija djeca od 12 godina vakcinišu jer je vakcina (Pfizer/BionTech) registrovana i prikladna za djecu. Smeta mi roditeljska briga za djecu, a onda ne daju da se djeca vakcinišu. Ako im je jedini argument farmaceutska mafija, kako je nazivaju, nemamo šta da pričamo”, izjavio je Kon za TV Hepi.

Dodao je da virus cirkuliše i da je izvjesno da će se pojaviti u školama.

“Školska godina će normalno početi, ali sam zabrinut zbog toga što se malo djece vakciniše. I delta soj se spušta na dječiji uzrast”, naglasio je Kon.

Njemu je zasmetalo i to što nisu svi zdravstveni radnici vakcinisani, nazivajući neprihvatljivim to da neko ko radi u zdravstvu zarazi pacijenta.

Kon je upozorio na povećanje broja oboljelih u narednoj nedjelji, ali nije precizirao da il će se bolnice vratiti u Covid sistem.

On je ponovio da, kada je riječ o trećoj dozi vakcine, da pacijent treba da primi istu kao i prethodne dvije.

“Vakcine bi trebalo kombinovati u slučaju lošeg imunog stanja, ali se to ostavlja izabranom ljekaru da odluči. Treća doza važna je za kolektivni imunitet, ali ipak je prva najvažnija”, dodao je član Kriznog štaba.

Kon nije zamjerio na održavanju raznih kulturnih manifestacija, pod uslovom da su se poštovale mjere.


Izvorni članak: Kon: Apelujem da se djeca starija od 12 godina vakcinišu