TK izdvaja milion maraka za masovnu imunizaciju

Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona (ZZOTK) osigurao je milion konvertibilnih maraka za zdravstvene ustanove primarnog tipa s ciljem omasovljenja imunizacije građana. 

Domovi zdravlja koji budu aplicirali za ova bespovratna novčana sredstva dodijeljene iznose morat će opravdati do 31. januara 2022. godine.

Do tog datuma domovi zdravlja koji dobiju novac moraju proslijediti tačan broj vakcinisanih građana, broj zaposlenika koji su bili angažirani u procesu imunizacije i utrošak materijalno-tehničkih sredstava – pojašnjava Denis Husić, direktor ZZOTK.

Prema preliminarnim podacima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK, u ovom kantonu do sada je vakcinisano 85.000 građana, od čega 25.000 u Tuzli. Proces imunizacije i dalje teče, vakcina ima dovoljno, ali je potrebno ubrzati kompletan proces kako bi što više građana prije zimskih mjeseci primilo vakcinu.

– Imamo određenih problema u kompletnom procesu, a upravo ovim bespovratnim novčanim sredstvima želimo pomoći zdravstvenim radnicima i ustanovama da iznesu teret imunizacije – smatra Husić

Uzimajući u obzir trenutna epidemiološka kretanja i primjetno povećanje broja pacijenata pozitivnih na koronavirus sa srednjom i težom kliničkom slikom, postoji strah da su ovo podaci koji ukazuju na novi val zaraze COVID-19. 

S ciljem intenziviranja procesa vakcinacije stanovništva na području Tuzlanskog kantona, Vlada TK usvojila je program dodjele bespovratnih sredstava.