ENVER BIJEDIĆ UPUTIO OTVORENO PISMO CHRISTIANU SCHMIDTU: „Milorad Dodik, priželjkuje afganistanski scenario u BiH…“

Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata BiH (SDBIH) i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH poručio je kako Dodik, pa i opozicija u RS-u priželjkuju afganistanski scenario u BiH.

„Pozivam Johanna Sattlera, šefa Delegacije Europske unije, NATO pakt, međunarodne faktore za mir da Dodikove poteze ne shvataju paušalno. Desio bi se isti, ako ne i gori scenario kakav možemo vidjeti u Afganistanu, ukoliko bi se povukli iz sistema odlučivanja.

Posebno se poziv odnosi na Christiana Schmidta, novog visokog predstavnika u BiH, za kojeg se nadam da će ubrzati ispunjenje uvjeta i ciljeva OHR-a koji će doprinijeti stabilnosti u BiH, tako što će osigurati dosljednju provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Činjenica jeste da se međunarodni faktori trebaju povući iz Bosne i Hercegovine, ali tek u ono vrijeme kad na sve tri strane dođu ljudi normalnih razmišljanja koji BiH vide kao svoju državu, modern i evropsku državu, za razliku od sadašnjih koji po “pamet” idu u susjedne države.” – zaključio je Bijedić.