Upaljen narandžasti meteoalarm: Temperature i do 40 stepeni

U Bosni i Hercegovini danas pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 19, na jugu zemlje do 24 stepena. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 32 i 37, na jugu zemlje do 40 stepeni, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod.

Za veći dio zemlje na snazi je narandžasti meteolarm što znači da su vremenske prilike opasne te se građani upozoravaju da prate preporuke nadležnih. prenosi “Avaz“.

Provoditi mjere zaštite od vrućine
Izrazito visoke temperature, uz stalni priliv toplijeg zraka, hroničnim bolesnicima će praviti probleme velikim dijelom dana. Neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i UV zračenja, maksimalno reducirati boravak na otvorenom i postupati u skladu sa preporukama savjetodavnih službi.

Moguće su meteopatske reakcije u vidu iscrpljenosti, dekoncentracije, promjene raspoloženja. Manjak svježine u noći, izraženiji u Hercegovini i na sjeveru zemlje, dodatno će usložnjavati opću sliku.

Sutra pretežno sunčano. Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20, na jugu zemlje do 25 stepeni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 33 i 39, lokalno i do 41 stepen.

Sunčano i u ponedjeljak
U ponedjeljak se prognozira pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21, na jugu zemlje do 25 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40 stepeni.


Izvorni članak: Upaljen narandžasti meteoalarm: Temperature i do 40 stepeni