Toplotni val sa sjevera Afrike stigao u našu zemlju: Evo kakav nas vikend očekuje

Ovo je potvrdio meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović za Avaz.ba.

Kako je rekao, toplotni val iz Afrike uveliko je zahvatio BiH, što se može vidjeti po visokim temperaturama, ali i prašini po automobilima.

– Toplo i suho vrijeme prognozira se do 20. avgusta. Promjena u vidu blagog pada temperatura izgledna je od 20. do 25. avgusta, ali i dalje bez padavina. Temperature će biti nešto niže, ali i dalje će biti toplo i sparno – kaže Krajinović.

Za vikend i u ponedjeljak temperature će dosezati i do 42 stepena, kaže Krajinović, te će sutra, najvjerovatnije, proglasiti crveni meteoalarm.

– Našu zemlju zahvatio je peti toplotni val, a izgledno je da će ovog avgusta biti oboreni temperaturni rekordi. Najviša temperatura u avgustu zabilježena je 2007. godine u Mostaru, kada je 10. avgusta izmjeren 43,1 stepen – govori Krajinović, dodajući da su se apsolutni rekordi bilježili u julu.

Zanimljivo je da je 1922. godine najviša zabilježena temperatura na Bjelašnici iznosila 24,9 stepeni.

Što se tiče ostalih gradova, rekordna temperatura u Sarajevu zabilježena je 19. avgusta 1946. godine, kada je izmjereno 40 stepeni, u Bihaću su 8. avgusta 2013. izmjerena 42 stepena, Sanskom Mostu 10. avgusta 42,1 stepen, a u Zenici su 22. avgusta izmjerena 41,3 stepena.

Izvorni članak: Toplotni val sa sjevera Afrike stigao u našu zemlju: Evo kakav nas vikend očekuje