BOMBA IZ BANJA LUKE: JEDINICE MUP-A RS DOBILE NALOG DA PPOSTUPAJU U SKLADU SA INZKOVIM ZAKONOM

Podjestimo, zatvorska kazna od najmanje tri godine predviđena je za one koji nagrađuju i veličaju osobe presuđene za genocid i ostale ratne zločine.

Vasković tvrdi da mu je ta informacija potvrđena iz nekoliko izvora iz MUP-a RS, te kako to praktično znači da je svim Upravama na nivou MUP-a i Policijskim upravama naređeno privođenje, hapšenje i podizanje krivičnih prijava protiv svih osoba koje budu negirale genocid, ratne zločine i budu veličali osobe presuđene za genocid i ratne zločine. prenosi hayat

U Depeši se, između ostalog, navodi – “u prilogu akta dostavljamo vam nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida”. Drugim riječima, nakon što je Depešom dostavljen svim organizacionim jedinicama MUP RS nametnuti Zakon, to znači da pripadnici MUP RS po njemu moraju postupati.

Istina, u Depeši se striktno ne navodi da se postupa po nametnutom Zakonu, ali to nije ni bitno, jer čim je Zakon dostavljen to je za policiju obaveza da rade po njemu.

Takva depeša/naredba bila je i logična, jer MUP RS ne može da postupa mimo Krivičnog zakona.

Ova depeša novi je dokaz beskonačne laživosti Milorada Dodika, koji je tvrdio da Inzkova odluka neće biti sprovođena na teritoriji Republike Srpske i koji je išao tako daleko da je čak isticao da će se MUP RS suprotstaviti fizički pripadnicima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), ako bi oni krenuli u hapšenje lica koja negiraju genocid.

Nakon slanja depeše jasno je da nikakvih sukoba neće biti, da će svi oni koji negiraju genocid, zločine protiv čovječnosti ili ratne zločine utvrđene pravosnažnom presudom, biti tretirani od MUP-a RS u skladu sa Krivičnim zakonom BiH.


Izvorni članak: BOMBA IZ BANJA LUKE: JEDINICE MUP-A RS DOBILE NALOG DA PPOSTUPAJU U SKLADU SA INZKOVIM ZAKONOM