Lukavac: U nedjelju otkrivanje Spomen obilježja žrtvama genocida u Srebrenici

U Lukavcu će 8. augusta biti upriličena manifestacija otkrivanja Spomen-obilježja žrtvama genocida u Srebrenici.

Tridesetjednogodišnji Samir Gabeljić iz Lukavca prošle je godine putem društvene mreže pokrenuo inicijativu da ulica u tom gradu dobije naziv ulica Žrtava genocida u Srebrenici. Prvobitni cilj je bio da grupa broji 8.372 člana, međutim okupilo se više od deset hiljada članova koji su podržali Samirovu ideju.

Nakon provedene online peticije, inicijativa je predata Općinskom vijeću u Lukavcu i načelniku ove općine Edinu Deliću, da dio ulice Režepa ef. Muminhodžića postane ulica Žrtava genocida u Srebrenici.

Nakon nekoliko sastanaka, inicijativa je jednoglasno usvojena.

-Uporedo uz aktivnost proglašenja ulice Žrtava genocida u Srebrenici, pokrenuo sam aktivnosti na izradi projektne dokumentacije za izgradnju spomen-obilježja posvećenog žrtvama genocida u Srebrenici uz navedenu ulicu – pojašnjava Gabeljić u razgovoru za Fenu.

Nakon izrade projekte dokumentacije, Općina Lukavac je izdala urbanističku saglasnost, te je zahtjev predat po objavljenom javnom pozivu Ministarstvu za boračka pitanja TK za sufinansiranje izgradnje spomen-obilježja. Jedan dio sufinansiralo je i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, a ostatak sredstava za zatvaranje finansijske konstrukcije ovog projekta izdvojeno iz budžeta Općine Lukavac za 2021.

-Vodio sam se iskrenim nijetom i srcem, to su ljudi prepoznali i dali tome veliku podršku – kaže Gabeljić.

Gabeljić je inače u Srebrenici ostao bez oca i dvojice amidža. Do svoje dvanaeste godine odrastao je sa nenom, a nakon njene smrti mogao je da bira između doma za djecu bez roditeljskog staranja ili majke koja je već imala svoju porodicu. Odlučio je da bude četvrto dijete u porodici svoje majke. Godinama kasnije, Samir je završio fakultet, magistrirao i pronašao posao.

Povodom manifestacije u okviru koje će u Lukavcu biti otkriveno Spomen-obilježje posvećeno žrtvama genocida u Srebrenici, Gabeljić je pozvao sve građane BiH, političke funkcionere, ambasadore, visokog predstavnika u BiH kako bi zajedno iz Lukavca poslali poruku da su uz žrtve genocida u Srebrenici i da nikada od istine neće odustati.

Mladima u BiH je poručio da grade trajni mir na temeljima prošlosti, poštujući svaku žrtvu i njegujući vrijednosti ove zemlje.

Kako navodi Gabeljić, Općina Lukavac je organizator manifestacije u saradnji sa JU Centar za kulturu Lukavac, JU BKC “Alija Izetbegović“ Kalesija, JU RTV Lukavac, Vijećem mladih općine Lukavac, UG “Bike Tour“ Lukavac, Crvenim križom općine Lukavac, doo “Tangram“ Lukavac i drugim.

Radi se o cijelodnevnoj manifestaciji sa programom koji počinje od 10 sati kada je planirano otvaranje izložbe ilustracije “Jedanaestog podsjećamo“ autora Admira Delića u JU “Centar za kulturu“ Lukavac.

Nakon toga će od 18 sati biti održana rekreativna biciklistička vožnja ulicama grada Lukavac, a učesnici su svi građani bez obzira na starosnu dob. Vožnja počinje ispred Općine Lukavac, a završava u ulici Žrtava genocida u Srebrenici. Učestvovat će predstavnici velikog broja biciklističkih klubova iz BiH, kao i veliki broj građana raznih starosnih dobi.

Program otkrivanja spomenika bit će održan u ulici Žrtava genocida u Srebrenici s početkom u 19 sati.

-U samom programu imat ćemo svjedočenja preživjelih žrtava genocida Nedžada Avdića i Azira Osmanovića, kao i prigodan kulturni program. Nakon otkrivanja spomenika, na platou će ukoliko to budu dozvoljavali vremenski uslovi, biti oržana promocija knjige ‘Ja, haški svjedok’ autora Nežada i Amele Avdić te knjige ‘Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela’ autora Azira Osmanovića – naveo je Gabeljić.


Izvorni članak: Lukavac: U nedjelju otkrivanje Spomen obilježja žrtvama genocida u Srebrenici