Dodik se ipak sastaje sa Schmidtom, kazao kako ga neće gledati kao visokog predstavnika

“Sastaćemo se sa Schmidtom kao bivšim poslanikom i ministrom za poljoprivredu Njemačke na Jahorini”, kazao je Dodik danas u Beogradu, navodeći da će sa njim na tom sastanku biti i ostali lideri parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj.

Dodik nije precizirao kada će taj sastanak sa biti održan.

On je za Schmidta rekao da je on čovjek koji ima nesumnjivo veliko iskustvo, ali kao visoki predstavnik nema legimtimet.

Na pitanje kako vidi to što je Schmidt naveo da je spreman za razgovor, da organizuje neformalni sastanak sa predstavnicima RS u OHR-u kao i da ode bilo gdje u BiH, te da neće koristiti bonska ovlaštenja ako ne dođe do narušavanja teritorijalnog integriteta BiH, Dodik je odgovorio: “Možemo na Jahorini.

“Doći ćemo svi mi političari iz RS da mu kažemo da možemo da razgovaramo sa njim, kao bivšim poslanikom njemačkog saveznog parlamenta i saveznim ministrom poljoprivrede”, izjavio je Dodik.

Izjava je uslijedila nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je pohvalno govorio o novom visokom predstavniku.

“Gospodina Schmidta sam sretao mnogo puta, imam mnogo dobre lične odnose s njim, mislim da je vrlo inteligentan čovjek, ali to nema veze s mojim stavom o nametanju odluka u BiH”, rekao je. prenosi “Klix“.


Izvorni članak: Dodik se ipak sastaje sa Schmidtom, kazao kako ga neće gledati kao visokog predstavnika