Geox definitivno zatvara fabriku u Vranju, bez posla 1.200 radnika

VRANJE – Poslije pet godina rada kompanija Geox zatvara fabriku obuće u Vranju, a bez posla ostaje 1.200 ljudi, potvrdili su za Danas doskorašnji radnici u ovoj italijanskoj firmi.

Geox

FOTO: Pixabay

Definitivno su nam  poslodavci saopštili da se fabrika zatvara i da se mašine pakuju“, kazao je za list jedan od radnika koji je pet godina proveo u Geoxu, navodeći da će narednih dana biti više informacija”.

On kaže da je odluku o definitivnom odlasku Italijana iz Vranja “znala i premijerka Brnabić, ali nije bila spremna da svoju posjetu jugu Srbije obilježi tom katastrofalnom viješću”.

I drugi radnici potvrdili su činjenicu da se fabrika definitivno zatvara.

Isti izvori za list prenose i informacije iz krugova bliskih menadžmentu fabrike da Geox neće mašinski park iz Vranja seliti u Albaniju, a moglo se čuti i to da turska kompanija Teklas koja posluje u Vladičinom Hanu “nije zainteresovana za preuzimanje fabričke hale u Industriskoj zoni Bunuševac koja će do daljnjeg ostati prazna jer je u vlasništvu Italijana.”

Na odlazak jedinog stranog investitora iz centralne opštine Pčinjskog okruga ukazalo je i to da je zatvorena i outlet prodavnica u centru Vranja, gdje su prethodnih dana vladale velike gužve jer su po cijeni od dvije do pet hiljada dinara prodavani modeli muške i ženske obuće i patika koje inače u redovnoj prodaji koštaju od 80 do 120 evra.

Kompanija Geox svoju fabriku u Vranju otvorila je u zimu 2015. godine u prisustvu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića. Vlada Srbije je subvencionisala italijansku kompaniju sa po 9.000 evra po svakom radniku, a na zahtjev Geoxa država je odobravala dodatna finansijska sredstva, pa gruba računica govori da je građane Srbije ovaj eksperiment koštao između 12 i 14 miliona evra.     Indikator.ba

Чланак Geox definitivno zatvara fabriku u Vranju, bez posla 1.200 radnika се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Geox definitivno zatvara fabriku u Vranju, bez posla 1.200 radnika