Vlada FBiH: Kantonalnim štabovima naređeno uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije

Vlada Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini, na današnjoj hitnoj telefonski održanoj sjednici usvojila je informaciju Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u FBiH na dan 26. juli, s prijedlogom naredbi i preporuka, javlja Anadolu Agency (AA).

Naredbe i preporuke su donesene s rokom važenja od 14 dana, računajući od 28. jula, a Krizni štab FMZ je zadužen da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju u FBiH i sačini procjenu rizika, radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih

“Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba FMZ”, navodi se u saopštenju iz Vlade FBiH.

U danas usvojenoj informaciji je navedeno da na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 6,9 slučajeva na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana najviša je zabilježena u Kantonu Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu.

U 29., u odnosu na prethodnu, sedmicu bilježi se rast broja smrtnih slučajeva, novih potvrđenih slučajeva COVID-19 i sedmodnevne incidence. U padu je ukupan broj hospitaliziranih pacijenata.

“U informaciji, pored ostalog, analizirajući procjenu rizika ocjenjeno je da je prijetnja zdravlju opće populacije visoka zbog zabilježenog blagog porasta novooboljelih, utvrđenog prisustva novih varijanti virusa od kojih tri koji izazivaju zabrinutost, te povećanog broja ulazaka u zemlju u ljetnom periodu, odlaska državljana Bosne i Hercegovine u susjedne zemlje u kojima je zabilježeno prisustvo varijanti koji izazivaju zabrinutost, kao i propusta u kontinuiranom i dosljednom pridržavanju mjera za prevenciju i kontrolu infekcije”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je do 25. jula u Federaciji BiH administrirano 326.233 doza vakcina, od čega je prvom dozom vakcinisano 203.547, a drugom 122.688 građana.


Izvorni članak: Vlada FBiH: Kantonalnim štabovima naređeno uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije