Pokrenuta online peticija za hapšenje Milorada Dodika

Hadžić je peticiju pokrenuo na internet platformi “change.org” pod nazivom “Želimo da Milorad Dodik bude uhapšen i procesuiran”.

Cilj je da peticiju potpiše 10.000 ljudi, a prema podacima s ove online platforme, broj potpisa raste iz sekunde u sekundu.

“Trenutni član predsjedništva Bosne i Hercegovine, već dugi niz godina krši mir i sigurnost svih građana države Bosne i Hercegovine. To čini svojom retrogradnom politikom i ličnim stavovima i izjavama, koji su gotovo uvijek usmjereni protiv nesrpskog stanovništva u BiH. Mi smo jedina država na svijetu čiji predsjednik poriče vlastitu državu”, stoji u opisu peticije.

“Ugrožena sigurnost građana”

Dodano je i to da se posljednjim događajima vezanim za Milorada Dodika i njegovo negiranje genocida u Srebrenici te najavama o otcjepljenju manjeg bh. entiteta Republike Srpske od države Bosne i Hercegovine ugrožava sigurnost njenih građana.

“Mi možemo ovo okarakterisati kao državni udar od samog predsjednika, kako bi prikrio svoje kriminalne i druge ilegalne aktivnosti. Svi već znaju da gospodin Milorad Dodik povlači ove i mnoge druge destruktivne poteze za Bosnu i Hercegovinu i budućnost njenih građana, jer želi prikriti sav kriminal iza kojeg stoji posljednjih 30 godina”, naglašeno je.

Tagovane brojne organizacije

Na kraju peticije je poručeno da su potrebne hitne reakcije državnih i svjetskih institucija kako bi se očuvao mir u BiH.

Interesantna je i činjenica da su u peticiji tagovane Ujedinjene nacije, Joe Biden, američki predsjednik, Evropski parlament, Interpol i Vijeće Evropske unije. To znači da su oni svi upoznati sa navedenom peticijom, a podsjećamo da se Dodik odavno nalazi na crnoj listi SAD-a.

Dodiku su sankcije uvedene 2017. godine zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o zabrani organizovanja referenduma, prenosi “N1“.


Izvorni članak: Pokrenuta online peticija za hapšenje Milorada Dodika