Početak projekta osnaživanja žena i djevojaka s invaliditetom: „Ovdje sam – vidljiva i ponosna“

Naše društvo nije poticajno za žene, a kada se tu još pridruži i invaliditet, onda se može govoriti o višestrukoj diskriminaciji. Rijetko se dešava da su prava žena i djevojaka s invaliditetom posebno i smisleno uključena u pitanja od interesa za cijelo društvo, pa se životne situacije iz perspektive djevojaka i žena s invaliditetom, kao i njihova prava i potrebe rijetko prikazuju.

Mali broj studija i istraživanja se bavi ovim pitanjem, i uglavnom su žene s invaliditetom zapostavljane u studijama i istraživačkim izvještajima o osobama s invaliditetom, feminističkim studijama i drugim važnim pitanjima koja su izravno povezana s njihovim životom.
Postoji nekoliko razloga zbog kojih žene i djevojke s invaliditetom nisu aktivni sudionici u pitanjima koja se direktno tiču njihovog položaja u društvu – porodična situacija, isključenost iz obrazovnih procesa, nezaposlenost, nisko samopouzdanje, kao i neuključivanje u rad lokalnih organizacija osoba s invaliditetom.


Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, postoji 161.083 žena s invaliditetom, a prema procjeni organizacije MyRight, manje od 2% je vidljivo i aktivno u organizacijama ili općenito u lokalnim zajednicama.
Zbog toga je organizacija MyRight zajedno sa svojim partnerima, organizacijama osoba s invaliditetom okupljenih u 5 regionalnih koalicija u BiH, kreirala projekat s ciljem identificiranja žena i djevojaka s invaliditetom u lokalnim zajednicama, te program njihovog osnaživanja i jačanja kompetencija. Projekat će trajati 3 godine kroz radionice i mentorski program, a cilj je da se poveća broj žena i djevojaka s invaliditetom koje će se aktivno uključiti u rad organizacija osoba s invaliditetom i zagovarati rješavanje pitanja koja se tiču diskriminacije nad ženama s invaliditetom.
U narednom periodu će Koalicija organizacija osoba s invaliditetom Tuzlanskog kantona da kontaktira i posjeti porodice žena i djevojaka s invaliditetom s ciljem prikupljanja podataka i motivisanja da se što veći broj žena i djevojaka uključi u ovaj program.

Pozivamo sve žene i punoljetne djevojke s invaliditetom koje se do sada nisu uključivale u rad organizacija osoba s invaliditetom na području koje pokriva Koalicija organizacija osoba s invaliditetom Tuzlanskog kantona da nam se jave na broj telefona:
035/251-245;
035/251-476;
i na e-mail:
info@ic-lotos.org.ba
adisa@ic-lotos.org.ba

Projekat se implementira pod imenom „Ovdje sam – vidljiva i ponosna“, jer žene i djevojke s invaliditetom zaslužuju da se njihovi stavovi i mišljenja uvaže s dostojanstvom koje zaslužuju. Projekat ”Ovdje sam – vidljiva i ponosna” je finansiran od strane Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Sida koju predstavlja ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini.