Latinka Perović / Šta znači strašan zločin? Vi imate tamo ogromnu grobnicu zasijanu maloljetnicima

Perović je istakla da je pratila izricanje presude Ratku Mladiću te dodala da je Srbija nastavila rat sa cijelim svijetom nakon što je Crna Gora usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Prosto je nevjerovatno šta govore najviši predstavnici Srbije. Oni to govore poslije presude dva Međunarodna suda koji su stvorili enormnu građu. Na tim sudovima su bile optužnice, ali i odbrane. Objavljeno je toliko knjiga, pa to su neke činjenice i dokumenti koje ne možete ignorisati. Drugo, napisano je toliko naučnih studija o tom ratu, snimljeno dokumentarnih i umjetničkih filmova, napisano mnogo literarnih djela i ispovijesti ljudi koji su prošli kroz logore i učestvovali u ratu. Pa izvinite, šta je još potrebno da vi kvalifikujete taj zločin onako kako ga kvalifikuje cijeli civilizovani svijet?”, upitala je Perović.

Nanesena šteta Srbiji?

Dalje je istakla da su upravo ti predstavnici Srbije kazali da je Rezolucijom u Crnoj Gori nanesena šteta Srbiji.

Pa čekajte, šta je to naša korist? Mislim da su to neka suštinska pitanja za vrlo ozbiljno razmišljanje. I onda se kaže da odlaze ljudi, odlaze u svijet koji također nije izvjestan, ali smatraju da je bolje da idu ususret nekoj novoj neizvjesnosti nego da žive u ovoj našoj izvijesnosti”, dodala je.

Perović je upotrijebila izraz “šešeljizacija Srbije”, pojašnjavajući da se jedan čovjek (Vojislav Šešelj) koji je bio optužen i učestvovao u krvavim sukobima, bio u Hagu, vratio i sada drži ključne medije.

Vi se samo onda možete pitati gdje smo mi i vi ne možete u Srbiji tolerisati nikakvo kritičko mišljenje na vlast. Pa ako ste građanin koji plaća porez, radi, glasa po kojoj osnovi ne biste imali pravo da utječete na politiku. Mislim da je to jedna vrlo teška situacija”, navela je.

Šta je strašan zločin?

Dodala je da ne vjeruje da neko ko je prosječne građanske pameti i kulture može nakon svega kazati da nije bio genocid, već “strašan zločin”.

Ali, šta znači strašan zločin? Vi imate tamo ogromnu grobnicu zasijanu maloljetnicima. Pa ko je to proizveo? Pa kako mi možemo da se zaklanjamo iza toga? Niko neće da prihvati odgovornost za takve zločine, ali to je neizbježno ako želimo da opstanemo kao civilizovan i demokratski narod, i kao humani ljudi”, kazala je Perović.

Prema njenim riječima, šalju se poruke kojima se ne daju uvjerenja da je Srbija spremna na mirno susjedstvo i da se može koncentrisati na sebe i sopstveni razvoj.

Jer, pazite, ako su Srbi van Srbije bili razlog za promjenu etničkih granica, pa oprostite, ali kakva je sudbina tih Srba van Srbije bila u ratu u Hrvatskoj, u Bosni. To su bila ogromna demografska pomjeranja koja su se polako slivala u Srbiju, a iz Srbije dalje. To je jedna ozbiljna historijska regresija”, poručila je Perović, prenosi “N1“.


Izvorni članak: Latinka Perović / Šta znači strašan zločin? Vi imate tamo ogromnu grobnicu zasijanu maloljetnicima