Nema više „štimanja“ poslova preko pumpe u Čajniču

BANJALUKA – Nakon što je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH, zbog favorizovanja kompanije „Nestro Petrol“, poništila nabavke goriva za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, u tim institucijama pokrenuli su nove postupke kojima se manje guši konkurencija.

Naime, za razliku od prethodnog puta, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović i ministar poljoprivrede Boris Pašalić sada od dobavljača ne traže da, između ostalog, ima benzinsku stanicu u Čajniču.

Preko ove male lokalne zajednice u ranijim nabavkama su eliminisani svi naftaši osim „Nestro Petrola“, koji jedini ima pumpu u toj opštini.

Napominjemo da je ugovorni organ po zakonu dužan da uspostavi pravičnu i aktivnu konkurenciju ponašajući se jednako i nediskriminirajuće, što nije bio slučaj u pomenute dvije nabavke.

Tako sada Narodna skupština RS kao mjesto isporuke navodi 37 gradova i opština u Srpskoj, a na tom spisku nema opštine Čajniče.

Procijenjena vrijednost nabavke je 85.400 KM, a gorivo se nabavlja za period od godinu dana.

Podsjećamo, stari tender je oborila firma „Naftaco“, a Kancelarija za razmatranje žalbi je obavezala Skupštinu da raspiše novu javnu nabavku u kojoj treba da dobije što veći broj ponuda iz kojih će izabrati najpovoljniju.

I ministar Pašalić se povinovao odluci Kancelarije za razmatranje žalbi BiH.

U novom tenderu traži pumpe u Istočnom Sarajevu, Brodu, Prijedoru, Gradišci, Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Sokocu i Trebinju. Čajniče više nije na tom spisku.

Kažu kako su tražene lokacije neophodne s obzirom na resornu nadležnost Ministarstva i aktivnosti zaposlenih u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, a koji su često na terenu.

Terenske aktivnosti podrazumijevaju višednevne radne zadatke i zadržavanja na predviđenim lokacijama. Uzorkovanje mlijeka  vrši se na imanjima i gazdinstvima u ruralnim i nepristupačnim područjima, stoga je za kontrolne asistente nužna šira rasprostranjenost benzinskih stanica radi mogućnosti usputnog točenja goriva“, stoji u tenderskoj dokumentaciji.

U istoj se dodaje kako su benzinske stanice u Gradišci, Brodu i Bijeljini neophodne zbog blizine graničnih prelaza i čestih inostranih putovanja.

Inače, novim tenderom Ministarstvo kupuje 50.000 litara dizela i 4.000 litara benzina. Procijenjena vrijednost goriva je 110.000 maraka bez PDV-a.

CAPITAL: D. Tovilović

Чланак Nema više „štimanja“ poslova preko pumpe u Čajniču се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Nema više „štimanja“ poslova preko pumpe u Čajniču