Srbija očekuje masovni dolazak radnika iz Indije

BEOGRAD – Srbija narednih godina, zbog nedostatka domaća radne snage, može da očekuje najezdu radne snage iz inostranstva, prije svega iz Indije, ne samo u građevinskom sektoru, već i u firmama koje se bave proizvodnjom dijelova za automobilsku industriju, rekao je predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Saša Torlaković.

kolumbija

Foto: Pixabay

On je za Betu rekao da je masovniji dolazak radnika iz Indije, kako bi se nadomjestio nedostatak domaće kvalifikovane i nekvalifikovane radne snage, djelimično usporila pandemija virusa korona, ali da ih u budućnosti treba očekivati u većem broju jer dolaze u grupama od po 500 ljudi.

Prošle godine u Srbiji je registrovano oko 12.000 stranih radnika, a procjenjuje se da je taj broj do sada nadmašen za oko 50 odsto. Radnici, osim iz Indije, dolaze i iz Kine, Turske, Rumunije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Rusije Ukrajine“, rekao je Torlaković.

Dodao je da je kompanija Behtel-Enka koja gradi Moravski koridor prije nekoliko mjeseci trebalo da dovede iz Indije i Turske 1.400 radnika koji bi bili smješteni u kampu sa izvanrednim uslovima za život, ali je pandemija onemogućila pa je raspisan oglas za domaće radnike.

On je rekao da je indijskim i drugim radnicima plata od 300 dolara “velika” i da od toga 100 dolara mogu da pošalju porodici.

Prema njegovim riječim prosječna zarada u građevinarstvu je 51.000 dinara, što je malo za skoro cjelodnevni, rizičan posao, jer u Njemačkoj mogu da zarade četiri-pet- puta više.

Torlaković je rekao da Srbija nedostatak radne snage u građevinarstvu rješava sve labavijom procedurom za njihov dolazak, pa ih ovdje na brzinu obučavaju za razne zanatske poslove uz povlačenje domaćih majstora iz penzije.     Indikator.ba

Чланак Srbija očekuje masovni dolazak radnika iz Indije се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Srbija očekuje masovni dolazak radnika iz Indije