Cijeli gradovi pod vodom, bujice nose ljude, aute: Snimke iz Kine su strašne

SREDIŠNJA kineska pokrajina Henan pogođena je obilnim kišama i poplavama, a najteže je stradao glavni grad Zhengzhou, koji je pogođen, kako navode meteorolozi, najobilnijim kišama u posljednjih tisuću godina

Na snimci koja je objavljena na društvenim mrežama u utorak može se vidjeti ljude koji su do iznad pasa u mutnoj vodi, u mraku, dok podzemna stanica izgleda kao ogromni uskovitlani bazen. prneosi “Novi“.

Do sada je u pokrajini evakuirano oko sto tisuća ljudi.

Milijuni ljudi u Zhengzhouu pogođeni su posljedicama nevremena koje traje od vikenda, nakon što je područje pokrajine Henan zahvaćeno poplavama okolnih rijeka koje su nabujale uslijed neuobičajeno aktivne sezone kiša.

Brojne željezničke linije diljem pokrajine Henan, koja je glavno čvorište središnjeg dijela Kine, obustavljene su. Također je zatvoren veliki broj autocesta, a letovi su ili otkazani ili odgođeni.

Ceste su poplavljene u desetak gusto naseljenih gradova. Na snimkama objavljenim na društvenim mrežama mogu se vidjeti stanovnici tog područja kako se, držeći se za ruke, probijaju kroz poplavljene ulice. Jedna od snimki prikazuje kako poplavne vode niz glavnu ulicu, zatrpanu napola potopljenim autima, nose odraslu osobu i dijete.

Od subote navečer do utorka kasno u noći na području grada Zhengzhoua izmjeren je 617.1 milimetar kiše – što je gotovo jednako godišnjem prosjeku za ovo područje, koji iznosi 640.8 milimetara.

“Količina kiše koja je pala na području Zhengzhoua u posljednja tri dana zabilježena je samo jednom u zadnjih tisuću godina”, izjavili su meteorolozi, kako prenose lokalni mediji.

Na desecima umjetnih jezera voda je prešla sve dopuštene razine.

U protekloj noći kiše su prouzročile 20-metarski proboj na brani Yihetan u gradu Luoyangu, zapadno od Zhengzhoua, te brana može popustiti u svakom trenutku, upozorile su lokalne vlasti.

U Zhengzhouu je došlo do proboja gradskog spremnika za vodu, izvijestile su lokalne službe za kontrolu poplava.

Prema prognozama, obilne kiše trajat će do srijede, no oborine će se u cijeloj provinciji nastaviti iduća tri dana.


Izvorni članak: Cijeli gradovi pod vodom, bujice nose ljude, aute: Snimke iz Kine su strašne