Porodica sahranila Sašu, pa saznala da je živ: Umjesto njega, pokopali sugrađanina na kojeg liči?

U Sremskim Karlovcima je u petak 16. jula porodica sahranila Sašu Stankova. Dva dana kasnije, ispostavilo se da je on živ, a da se u grobnici nalazi njihov sugrađanin koji liči na njega?!

Na Čeratskom groblju kraj humke nalazio se krst sa imenom i prezimenom Saše Stankova, njegovom godinom rođenja i, logično, godinom smrti. Stvari bi se nastavile svojim tokom da u grobu Saše Stankova nije bio sahranjen neko drugi, mještanin Sremskih Karlovaca, kojeg također zovu Saša, i koji je ličio na živog “pokojnika”.

Da stvari budu “zanimljivije”, mještani Sremskih Karlovaca poznaju Stankova još i kao Isusa, zbog duge brade, piše 021.rs.

Limeni kovčeg
Kako su rekli u porodici Stankov, u četvrtak, 15. jula, mještani su ih obavijestili da im je član porodice preminuo. Pokušali su da dođu do zvanične potvrde u policiji, ali ih niko od nadležnih nije obavijestio. Umjesto toga, dobili su usmenu potvrdu od policajca da se radi o njihovom članu porodice. prenosi “avaz“.

Tijelo preminulog je pronađeno u jednoj kući te je prevezeno u JKP “Lisje”, da bi već sutradan bilo preneseno na groblje u Sremskim Karlovcima. U kapeli je bio limeni kovčeg i porodica kaže da nije mogla da utvrdi identitet, kao što nisu mogli da učine ni dan ranije, jer ih niko nije pozvao da utvrde ko je preminuli.

Pokojnik je u petak sahranjen kao Saša Stankov, na grobnom mjestu porodice, koja je sahranu i iskopavanje rake platila nadležnom preduzeću.

Međutim, u subotu prijateljica “preminulog” javila je porodici Stankov da je Saša viđen u centru Novog Sada, te da je – živ. Prema nezvaničnim saznanjima, tada su se porodica i policija dali u potragu i pronašli Stankova.

On je više od godinu dana živio u Novom Sadu, porodica nije bila u bliskom kontaktu sa njim, a nije ni imao telefon na koji bi mogli da pozovu. Kada je pronađen, odveden je u Policijsku upravu Novi Sad, gde su mu uzeti otisci prstiju i gdje je fotografisan. Nakon toga se ponovo vratio u Novi Sad i nastavio sa svojim životom.

U noći između subote i nedelje, kažu mještani, na groblju je urađena ekshumacija, te je odnesen krst na kojem je pisalo ime živog čovjeka.

Nepoznato je ko je pomenutu ekshumaciju odradio, te i da li je postojao nalog tužilaštva za istom ali, nezvanično, u jednom momentu na grobnom mjestu se prilikom iskopavanja nalazila i policija.

Zvanična potvrda
Također, porodica do ovog momenta nije dobila bilo kakvu zvaničnu potvrdu onoga što se dogodilo, odnosno kako je došlo do zabune ove razmjere. Kako pričaju mještani Sremskih Karlovaca, Stankov je u njihovom mjestu poznat i pod nadimkom Isus. Poslije prošlonedjeljnih događaja, kažu oni, taj nadimak samo je i potvrdio.

– Vaskrsao je baš kao Isus – komentariše Karlovčanin.

Mještani također navode i da su preminuli i Stankov podsjećali likom, tako da je vjerovatno i to doprinjelo konfuziji prilikom identifikacije preminulog.


Izvorni članak: Porodica sahranila Sašu, pa saznala da je živ: Umjesto njega, pokopali sugrađanina na kojeg liči?