Kurban-bajramska čestitka Medžlisa Islamske zajednice Kalesija

Kurban-bajramski dani su dani najveće radosti muslimana. Zato, i mi budimo radosni i tu radost podijelimo sa svima oko sebe.

Dani koje životima svjedočimo najvrijedniji su dani u godini. Dobročinstvo učinjeno u ovim danima Allahu Uzvišenom je najdraže. Sa neznatnim trudom, potvrđujući Allahovu jednoću, upućujući Mu riječi zahvale i veličajući Ga, možemo postići Allahovo zadovoljstvo. Svoju milost i oprost Milostivi Allah izlijeva na svoje iskrene robove. Oprostio je u ovim danima poslanicima, Ademu, Junusu i Zekerijjahu, a.s. Čovječanstvo je obradovao rođenjem Musaa i Isaa, a.s. Svom miljeniku, Muhammedu, a.s., dao je svako dobro. Posebnu milost pružio je Ibrahimu, a.s., zamijenivši mu sina Ismaila veličanstvenim kurbanom.

I mi smo griješni, uputimo dove za oprost grijeha Onome koji se obraduje svakoj tevbi. Svojim kurbanima približimo se Milostivom Allahu i zavrijedimo Njegov oprost i zadovoljstvo. Kurbanom iskažimo i svoju opredjeljenost da sarađujemo sa ljudima i da suosjećamo u njihovom stanju. Zato je i po sunnetu kurban u konačnici podjednako usmjeren na vlasnika i njegovu porodicu, siromašne i komšiluk. Dužni smo se brinuti o svojoj porodici, siromašni imaju udio u našem imetku, a komšija nam je najpreči.

Neka kurban bude sebeb popravljanja našeg stanja na pojedinačnom planu, kao i poljuljanih međuljudskih odnosa među vjernicima. Naše stanje govori da smo ljudi, kao što su bili Adem, Junus i Zekerijjah, a.s., pa im je Milostivi oprostio. Oprostimo i mi da bi nam bilo oprošteno.

U ovim mubarek danima budimo svjesni i svih naših obaveza prema svemu što nam je važno na dunjaluku. Na Bajram, bajramujmo onako kako nas je naša vjera naučila. Kurban-bajramski dani su dani najveće radosti muslimana. Zato, i mi budimo radosni i tu radost podijelimo sa svima oko sebe.

Bajram Šerif Mubarek Olsun,

Tebi brate i sestro, tebi džematlijo, Tvojoj čestitoj porodici, Tvojim roditeljima i Tvojoj djeci, Tvojoj rodbini i svima koji imaju svoje mjesto u Tvome srcu. Neka vam je hajirli svaki Vaš posao u ovim mubarek bajramskim danima i neka Vas Dragi Allah nagradi za Vaše kurbane, ibadete i svako dobro djelo.

The post Kurban-bajramska čestitka Medžlisa Islamske zajednice Kalesija appeared first on Kalesijski.ba.

Izvorni članak: Kurban-bajramska čestitka Medžlisa Islamske zajednice Kalesija