Hoće li BiH pomoći Njemačku nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile ovu zemlju

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je jutros telegram saučešća ministru vanjskih poslova Njemačke Heiko Maasu povodom katastrofalnih poplava koje su pogodile regiju Neuenahr-Ahrweiler u Njemačkoj.

Prema posljednjim informacijama, više od 80 osoba je poginulo, a više od hiljadu se smatra nestalim.

– Dijelimo tugu sa njemačkim narodom i Vladom zbog teških posljedica elementarne nepogode koja je pogodila vašu zemlju. Naše misli i molitve su uz spasioce i porodice nastradalih u nesreći. Njemačka je naš istinski prijatelj i građani Bosne i Hercegovine su uz vas u ovim teškim trenucima – navela je Turković, između ostalog, u poruci njemačkom kolegi.

Također, ministrica vanjskih poslova će imajući u vidu razmjere i težinu štete predložiti Vijeću ministara BiH da razmotri mogućnost da se Njemačkoj, kao jednom od najvažnijih međunarodnih prijatelja i partnera, odnosno, lokalnim zajednicama, koje su pogođene, ponudi i svaka vrsta pomoći i podrške, uvažavajući činjenicu da se radi o državi koja ima zasigurno kapacitete da se nosi sa ovakvim događajima, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.


Izvorni članak: Hoće li BiH pomoći Njemačku nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile ovu zemlju