Tužilaštvo BiH predložilo jednomjesečni pritvor za uhapšenog Osmana Mehmedagića

Ova informacija je potvrđena za portal Radiosarajevo.ba.

Odluka je predložena nakon što je jutros osumnjičeni Mehmedagić u prisustvu advokata, ispitan od strane postupajućeg tužioca Olega Čavka.

Kako je jučer zvanično saopćeno iz Tužilaštva BiH, Mehmedagić se tereti za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranje novca.

Podsjetimo, danas je ispred Tužilaštva BiH održan protest zbog hapšenja Osmana Mehmedagića koji će do četvrtka ujutro biti u prostorijama za zadržavanje MUP-a KS, kada bi trebao biti prebačen u Tužilaštvo BiH s obzirom da se zakonski ta procedura mora izvršiti u roku 24 sata.
Inspektorima s građevinskim vještakom jučer su završili pretres njegovih nekretnina u Sarajevu.

Utvrđivanje vrijednosti kuće direktora OSA-e se vrši i zbog toga što se Osmanagić tereti za pranje novca prilikom kupovine u Sarajevu.

Povod za sumnju je što novac kojim je kupio kuću, Mehmedagić nije podigao sa računa u banci.

“Po nalogu Tužilaštva BIH lišen je slobode osumnjičeni Osman Mehmedagić. Lišenje slobode realizirali su policijski djelatnici MUP-a Kantona Sarajevo. Tužilaštvo BiH vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca. Postupajući tužitelj koordinira rad ovlaštenih policijskih djelatnika na terenu, te će tokom dana narediti dalje aktivnosti u predmetu”, navedeno je ranije u saopćenju Tužilaštva BiH.


Izvorni članak: Tužilaštvo BiH predložilo jednomjesečni pritvor za uhapšenog Osmana Mehmedagića