Nova pravila za ulazak u Sloveniju: Svi moraju pokazati covid certifikat

Za ulazak u Sloveniju od danas važe nova pravila, što znači da će putnici morati pokazati certifikat bez obzira na to odakle dolaze.

Certifikat podrazumijeva negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati, potvrdu o vakcinaciji ili dokaz o prebolovanoj bolesti. Zeleni digitalni certifikat Evropske unije i ekvivalentni certifikati trećih zemalja su prihvatljivi, prenosi Tanjug, pozivajući se na STA. prenoi Avaz“.

Slovenija prihvata vakcine “Pfizer/BioNTech”, “Moderna”, “AstraZeneca”, “Johnson&Johnson”, kao i ruski “Sputnjik V” i kineske vakcine “Sinovac” i “Sinopharm”.

Izuzeci od ovih pravila odnose se na putnike u tranzitu i vozače kamiona, vlasnike zemljišta na obje strane granice i osobe koje su u pratnji lica mlađih od 15 godina.

Osobe koje ne posjeduju covid certifikat morat će provesti 10 dana u karantinu, a stranci bez potvrde i bez prebivališta u Sloveniji moći će ući u zemlju i budu u karantinu jedino ako dokažu da imaju mjesto gdje će provesti desetodnevni karantin.


Izvorni članak: Nova pravila za ulazak u Sloveniju: Svi moraju pokazati covid certifikat