Slovenska opozicija razmišlja o novom pokušaju smjene vlade Janeza Janše

Tanja Fajon, Alenka Bratušek, Luka Mesec i Marjan Šarec razgovarali su o koracima kako doći do odlaska sadašnje vlade koju vodi Janša, a kojoj zamjeraju loše upravljanje epidemijom, stranputice u vanjskoj politici, te autokratski način vladanja, bilo izazivanjem prijevremenih izbora ili predlaganjem svog kandidata za vođenje prijelazne vlade do redovnih izbora sredinom iduće godine.

“U opeziciji smo usklađeni i razgovaramo što je sve moguće učiniti za zamjenu vlade, kako bi iskoristili sva sredstva i prihvatili političku odgovornost”, kazala je u četvrtak Tanja Fajon, predsjednica Socijalnih demokrata (SD), nakon zajedničkog sastanka s predsjednicima drugih oporbenih stranaka lijevog centra o toj mogućnosti.

Opozicija je neuspješnu smjenu vlade pokušala izvesti u februaru ove godine, kad je na tajnom glasovanju u parlamentu njen kandidat za premijera Karl Erjavec dobio 40 glasova podrške, šest manje od potrebne natpolovične većine. prenosi “Klix“.

Tada su protiv Erjavčeve nominacije glasovali i neki zastupnici “njegove” Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) koju je prije toga povukao iz Janšine koalicije.

Fajon ne odbija mogućnost da i sama bude kandidatkinja za premijersku poziciju, ako bi se opozicija odlučila na novi pokušaj osvajanja parlamentarne većine sistemom “konstruktivnog nepovjerenja” sadašnjoj vladi, kako bi se izbjegli novi prijevremeni izbori, ali mediji navode kako se opozicija na to neće odlučiti ako se unaprijed ne osigura podrška pet zastupnika DESUS-a, kako bi se dobio presudni 46. glas jer ta stranka u parlamentu i dalje u nekim prilikama podržava vladine projekte.

“Svi želimo zamjenu vlade. Nedjeljni referendum je pokazao da joj birači ne vjeruju i da premijer koji uživa tako malo povjerenja javnosti ne može uspješno voditi državu”, kazala je Fajon.

Dodala je da će udružena opozicija ovih dana pažljivo pratiti glasanje zastupnika Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) prilikom odlučivanja parlamentu o nekim temama kod kojih bi se moglo vidjeti koliko zastupnika stvarno podržava sadašnju vladu budući da ona čvrsto raspolaže samo s 38 glasova, a ostale dobiva ad-hoc dogovorima s predstavnicima manjina i zastupnicima Slovenske nacionalne stranke (SNS).

Riječ je o ponovnom glasovanju o izmjenama zakona o zaraznim bolestima na koji je uložen veto Državnog vijeća, o glasovanju za zakon o Demografskom fondu u koji vlada želi uključiti dobar dio raspoložive državne imovine, te o glasanju o vladinom prijedlogu da novo ministarstvo za digitalnu transformaciju preuzme Marko Boris Andrijanič kojega je kandidirao sam premijer Janez Janša.


Izvorni članak: Slovenska opozicija razmišlja o novom pokušaju smjene vlade Janeza Janše