Poskok fotografisan kod bolnice u Mostaru

Ovakva pojava nije neobična za ovo doba godine, ali zasigurno nije ugodna.

Nedavno su mostarski vatrogasci zmiju ‘lovili’ u stanu u Ulici Husrefovića. Također, žena iz Grljevića kod Ljubuškog u kuhinji je pronašla zmiju Kravosas, riječ je o neotrovnici, najvećoj europskoj zmiji koja može narasti i preko dva metra, piše Bljesak.info.

U Bosni i Hercegovini živi 14 vrsta zmija, od kojih su otrovne poskok, šarka i planinski šargan. Poskok je najveća i najotrovnija zmija u Europi, naraste između 65 i 90 centimetara. Otrov poskoka je jako opasan i jedini lijek protiv njega je antiserum.

Nakon što je u zemlji nekoliko mjeseci vladala nestašica seruma protiv zmijskog otrova, pa se on tražio i putem diplomatsko konzularne mreže, Institut za virusologiju, cjepiva i serume “Torlak” iz Beograda nam je izašao u susret i odlučio poslati određenu količinu seruma.

Nije neobična pojava da zmija zaluta u grad. Ali činjenica je da su u Mostaru zelene površine zapuštene i samim time pogodne za skrivanje ovakvih zmija otrovnica. Prostor oko SKB-a Mostar, Trimuša i park šuma oko naselja na Bijelom brijegu samim time predstavljaju veliku opasnost za građane.


Izvorni članak: Poskok fotografisan kod bolnice u Mostaru