Porodice u Memorijalnom centru Potočari u suzama i uz dove opraštaju se od najmilijih

Hakija Begić u nedjelju u Potočarima ukopat će sestrića Muamera Mujića, koji je ubijen kada mu je bilo 19 godina.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) kazao je kako su ranije ukopani brojni članovi uže i šire porodice, a i dalje tragaju za nestalim članovima.

”Od bližnje familije, od sestara, amidžića, (tragamo, op.a) za bar još 20. Za dalju ne mogu ni govoriti”, ističe Begić jedva sudržavajući suze.

Kazao je kako mejt potiče iz Luke, opština Srebrenica. U Potočare je stigao s porodicom iz Sarajeva, a nada se da će tokom noći odnosno sutra doći i ostali članovi porodice.

“Sestra mi je živa, zet m je umro prije dvije godine. Sestra je živa, ali je bolesna”, rekao je Begić.

Člana porodice, odnosno sina od djevera sutra će na vječni počinak ispratiti i Rahima Halilović, koja kroz suze kaže kako je Esnaf Halilović, koji je ubijen s 19 godina, izgubio i oca i majku u ratu. Pronađen je samo dio njegovih posmrtnih ostataka.

”Ostali su on i njegov brat, i dvije sestre. Živjeli su sa mnom i s mojim mužem. Padom Srebrenice otišli su preko šume – nikad došli. Sutra ga kopamo, a ovog starijega Almira, nikada nismo našli”, rekla je Halilović.

Dodaje kako ni njihovog oca nikada nisu pronašli, nakon što je 6. maja 1992. godine otišao na posao, a od tada mu se gubi svaki trag i glas.

Rahima je ranije ukopala brojne članove uže i šire porodice, između ostalih muža, brata, sinove sestara.

Porodice u Memorijalnom centru Potočari u suzama i uz dove opraštaju se od najmilijih – Anadolija

Porodice u Memorijalnom centru Potočari u suzama i uz dove opraštaju se od najmilijih – Anadolija

Svaki juli je za nju izrazito težak period.

“(Satisfakcija, op.a.) je kada možemo da dođemo na njihove mezare, kad dođemo kod nišana i tako se osjećam, kod muža, kao da ga osjetim, kao da pričam s njim što progovorim. E tako sad volim i Esnafu, što ćemo imati njegov nišan da dođem i kraj njega stane. Imala bih želju da dok sam živa nađemo i Almira, da znamo da je i on nađen“, rekla je Halilović.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru Potočari je Azmir Osmanović koji je imao svega 16 godina kada je likvidiran. Konačan smiraj ove godine će pronaći još jedan maloljetnik Fikret Kiverić koji je imao 17 godina u momentu smrti.

Ove godine konačan smiraj naći će i jedna žena Zilha Delić. U momentu stradanja imala je svega 24 godine.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari bit će ukopani ove godine i otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Najstarija žrtva koja će naći svoj konačni smiraj u Memorijalnom centru Potočari jeste Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine u času smrti.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica ove godine bit će ukopani: Vejsil (Abdulah) Hamzabegović rođen 1939. godine, Muhidin (Mujo) Mehmedović rođen 1977, Fikret (Ramiz) Kiverić rođen 1978, Ramiz (Rizvo) Selimović rođen 1951, Esnaf (Zurijet) Halilović rođen 1976, Zilha (Edhem) Delić rođena 1971, Muamer (Osman) Mujić rođen 1976, Mehmed (Mustafa) Beganović rođen 1947, Hajro (Ramo) Aljić rođen 1944, Jusuf (Hajro) Aljić rođen 1967, Zajim (Mujo) Hasanović rođen 1968, Asim (Husejin) Nukić rođen 1971, Azmir (Aziz) Osmanović rođen 1979, Nezir (Rešid) Dautović rođen 1969, Ibrahim (Suljo) Avdagić rođen 1950, Jusuf (Adem) Halilović rođen 1948, Salih (Džanan) Džananović rođen 1955, Meho (Salih) Karahodžić rođen 1939. i Husein (Ibrahim) Kurbašić rođen 1932.

U Komemorativnom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 88 žrtava za koje je stigao DNK nalaz o identitetu, ali te žrtve nisu zvanično identifikovale porodice.

Identifikovano je još 36 žrtava, ali porodice još nisu dale saglasnost za njihov ukop, uglavnom zbog oskudnih skeletnih ostataka ovih žrtava koji su do sada pronađeni.

Porodice dvije žrtve koje su dale saglasnost ove godine pa je potom povukle, odlučile su se za ukop posmrtnih ostataka njihovih najmilijih naredne, 2022. godine.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.


Izvorni članak: Porodice u Memorijalnom centru Potočari u suzama i uz dove opraštaju se od najmilijih