Zbog kršenja prava radnika prijavljena 21 osoba

BANJALUKA – Neisplaćivanje plata, nezaključivanje ugovora o radu i nepoštovanje prava na odmor samo su neka od krivičnih djela povrede osnovnih prava radnika, a za koja je Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci prijavljena 21 osoba.

„U periodu od 2018. do 2020. godine za krivično djelo Povreda osnovnih prava radnika ovom tužilaštvu je podneseno 15 prijava protiv 21 osobe“, kazali su u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka za CAPITAL.

Stanković: Izvještaji tužilaštvu opomena

Generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković istakao je da je pozitivno da se konačno podnose prijave za povredu prava iz radnog odnosa.

„Mi smo ranije imali mnogo zahtjeva da uredi ta oblast, i od strane radnika i od sindikalnih organizacija, ali nadležni tužioci nisu odlučivali da pokreću postupke utvrđivanja odgovornosti“, kazao je Stanković.

Naglasio je da je sigurno da se prava radnika krše, odnosno da poslodavci mnoga prava, koja su propisana zakonom i kolektivnim ugovorom, ne poštuju, od plate, uplaćenih doprinosa i svih drugih propisanih prava.

„Ovo definitivno treba da bude i jedna vrsta opomene da poslodavac može i krivično da odgovara, ako ne poštuje prava radnika“, poručio je Stanković.

Trivić: Niko nije osuđen za kršenje prava radnika

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić kazao je da još niko nije osuđen za pomenuta krivična djela i da to se taj problem mora rješavati na drugi način, na što je ukazivala poslovna zajednica.

„Ja ne znam ni za jedan slučaj da je neko odgovorao. Ako bismo gledali realno, dobar dio državnih poslodavaca kasni sa porezima i doprinosima i završi u tužilaštvu, tako da mislim da se ti izvještaji ne odnose na privatne poslodavce“, smatra Trivić.

CAPITAL: Bojana Ninković

Чланак Zbog kršenja prava radnika prijavljena 21 osoba се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Zbog kršenja prava radnika prijavljena 21 osoba