Šefovi impresionirani – Državni službenici predobri za ovako lošu upravu

BANJALUKA – Iako postoje brojne pritužbe na rad državnih službenika kako od strane građana, tako i od poslovne zajednice, oni već godinama unazad od svojih nadređenih dobijaju dobre ocjene za svoj rad, dok je broj negativnih ocjena zanemariv.

„Izvršeno je redovno ocjenjivanje državnih službenika za prošlu godinu, a rezultati su, u principu isti, kao i ranije. Uglavnom su to dobre ocjene“, kazao je u izjavi za CAPITAL direktor Agencije za državnu upravu Republike Srpske Aleksandar Radeta.

Istakao je da je lani, zbog pandemije koronavirusa bila specifična situacija, te da ocjenjivanje nije bilo jednostavno, a konkretni rezultati bi trebali biti objavljeni sljedeće sedmice na zvaničnom sajtu Agencije za državnu upravu RS.

Naime, zaposleni u preko 40 institucija u Srpskoj dva puta godišnje se ocjenjuju. Posljednje ocjenjivanje, za koje su objavljeni rezultati rađeno u drugoj polovini 2019. godine ukazuje na to da službenici svoj posao rade besprijekorno, ističu se u svom radu, a greške skoro da nikada ne ponavljaju.

Koliko su briljirali govori podatak da je od 4.892 zaposlena, samo troje dobilo negativnu ocjenu, odnosno da je njihov rad ocjenjen sa “ne zadovoljava”.

Aćić: Ocjene nerealne

Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić ističe da poslovna zajednica smatra da su ovakve ocjene nerealne, kao i da će takav pristup ocjenjivanju najviše štete nanijeti zaposlenima u upravi.

Proces digitalizacije uprave mora biti ubrzan jer i građani i poslodavci očekuju efikasne i kvalitetne usluge. Uporedno treba nastaviti i ubrzati proces reforme javne uprave. Usklađivanje propisa koji regulišu rad uprave na svim nivoima i njihovo prilagođavanje mogućnostima koji nudi digitalizacija takođe treba ubrzati. Sporost i neodlučnost u ovim reformama, plaćaćemo daljim odlivom građana prema modernijim i digitalizovanim zajednicama“, poručio je Aćić.

Marić: Ocjenjivanje bespredmetno

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić kaže da je ovakvo ocjenjivanje bespredmetno.

„Postoje kolektivni ugovori kojima je regulisano da državni službenik za posebne rezultate prima prosječnu platu. Prema analizama, imamo oko 90 odsto državnih službenika koji se „naročito ističu“, pa time dolazimo do zaključka da je takvo ocjenjivanje samo ispunjavanje zakonske forme“, rekao je Marić, te dodao da se nada da će novim Zakonom o državnim službenicima to biti drugačije regulisano.

CAPITAL: Bojana Ninković

Чланак Šefovi impresionirani – Državni službenici predobri za ovako lošu upravu се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Šefovi impresionirani – Državni službenici predobri za ovako lošu upravu