Abazović: Odlazak u Srebrenicu nije povezan s političkim događajima u Crnoj Gori

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je danas u Sarajevu da njegov odlazak u Srebrenicu, na obilježavanje 26. godišnjice genocida, nije povezan sa političkom situacijom u njegovoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Abazović od juče boravi u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, a današnji radni dan započeo je susretom sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministricom vanjskih poslova Biserom Turković.

Abazović je tokom konferencije za medije govorio o odluci da prisustvuje obilježavanju 26. godišnjice genocida u Srebrenici, ističući kako ona nema veze sa razvojem političkih događaja u posljednja dva mjeseca u Crnoj Gori.

“Ja nisam nikada ranije bio u Vladi Crne Gore. U momentu kada sam postao potpredsjednik Vlade, znao sam da ću doći u Potočare, kao političar, kao građanin, svejedno. Ne bih povezivao ovaj dolazak s onim što je bio, sticajem okolnosti, razvoj događaja u Crnoj Gori”, rekao je Abazović.

Dodao je da sve države u regionu imaju unutrašnje političke trzavice i da sve treba doživjeti kao “ukupni trening našeg društva da zajednički podignemo nivo demokratske svijesti i da hvatamo korak sa savremenim svijetom”.

“Siguran sam da ukoliko budemo posvećeni pravim stvarima da ovaj region ima šta da ponudi Evropi i da ćemo mnogo bržim korakom koračati ka ukupnom progresu”, kazao je Abazović, koji je ovom prilikom uputio poziv bh. ministrici vanjskih poslova Turković da posjeti Crnu Goru.

Istakao je da se u ime Vlade Crne Gore raduje svakoj budućoj konstruktivnoj saradnji s BiH, te se nada da će budući fokus komunikacije biti na sveukupnom napretku koji će donijeti dobro građanima BiH i Crne Gore.

“Istina je da postoje neka pitanja koja su izazvala dodatne dileme. Ja se nadam da ćemo u jednom dijalogu, zdravorazumskom pristupu pronaći način za rješenje”, naglasio je Abazović.

Kako je kazao, tokom sastanka s Turković konstatovali su da postoji velika mogućnost saradnje u izgradnji infrastrukture i unapređenju turističke privrede.

“Očekujem da poslije Kurban-bajrama, građani BiH pohrle u Crnu Goru, i sada ih ima u velikoj mjeri te koristim ovu priliku da građane BiH pozovem da tokom ljetnih odmora posjete Crnu Goru. Više ste nego dobrodošli”, poručio je Abazović.

Turković je istakla da je izuzetno važno što će u Srebrenici biti i drugi predstavnici vlasti iz Crne Gore.

“Nedavno usvojena Rezolucija o genocidu, kao i njihov dolazak u Srebrenicu potvrđuju da Vlada, narod i građani Crne Gore poštuju i prihvataju istinu i prošlost kao i da se na tim temeljima okreću, skupa s nama, evropskoj budućnosti”, kazala je Turković, nadajući se da će i ostale zemlje regiona pokazati spremnost da učine isto, kako bi se na temeljima istine i pravde gradila zajednička budućnost.

Dodala je da BiH i Crna Gora nemaju otvorenih pitanja, a u fokusu sastanka bila je bolja saobraćajna povezanost dviju zemalja.

“Ako se pojave otvorena pitanje, važno je da postoji dobra namjera, da se naši odnosi izgrađuju na principima koji su široko prihvaćeni u demokratskom svijetu“, rekla je Turković.

Tokom boravka u Sarajevu, Abazović će imati zajednički sastanak sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, kao i sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisom Zvizdićem, te s ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem.

Abazović je juče bio jedan od učesnika panel diskusije na samitu, na temu “Krajnja desnica u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori: Istorijski revizionizam i poricanje genocida”.

Ranije je najavljeno da će Abazović 11. jula prisustvovati komemoraciji i dženazi žrtvama genocida u Srebrenici, a pored njega će u delegaciji biti ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, direktor Uprave za dijasporu Seid Hadžić i savjetnica premijera za manjine Maida Gorčević.


Izvorni članak: Abazović: Odlazak u Srebrenicu nije povezan s političkim događajima u Crnoj Gori