Pandemija još nije prošla: SZO BiH poziva građane da budu odgovorni tokom ljeta

Kampanja “OdgovornoiTokomLJeta”, koju je pokrenula Regionalna kancelarija SZO za Evropu u partnerstvu sa UNICEF-om za Evropu i centralnu Aziju, ima za cilj podršku u smislu procjene rizika koji predstavljaju intenzivnija putovanja i masovna okupljanja, uz preduzimanje svih mjera predostrožnosti.

Sa prvim prijavljenim slučajevima “delta” varijante virusa korona u BiH, budnost mora ostati na visokom nivou kako bi se izbjegao veći broj zaraženih i hospitalizovanih slučajeva.

Zbog toga je korištenje svih raspoloživih alata za sprečavanje transmisije od suštinskog značaja, prilagođeno i dosljedno praktikovanje svih mjera, u kombinaciji sa podjedakim udjelom imunizacije. prenosi “N1“.

Vršilac dužnosti šefa Kancelarije SZO za BiH Fabio Scano rekao je da se kampanjom promoviše niz jednostavnih, ali efikasnih mjera koje građani BiH mogu preduzeti s ciljem smanjenja rizika od infekcije virusom korona, navodi se u zajedničkom saopštenju SZO i UNICEF-a BiH.

“Ako želite da putujete, razmislite da li je to neophodno. Ako se, ipak, odlučite za putovanje, uradite to bezbjedno. Nije trenutak da zanemarimo zaštitu”, navodi se u saopštenju.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Rownak Khan ukazala je na vezu između odgovornog ponašanja i ponovnog otvaranja škola.

“Izvanredno je da možemo vidjeti da je broj slučajeva zaraze, kao i smrtnih ishoda, trenutno mali, ali borba još nije završena. Nažalost, virus ne ide na `ljetnji raspust` i prema tome moramo praktikovati odgovorno ponašanje”, izjavila je Khan.


Izvorni članak: Pandemija još nije prošla: SZO BiH poziva građane da budu odgovorni tokom ljeta