EURO: Večeras polufinale Italija Španija

Nakon 48 odigranih mečeva u 11 gradova širom Europe večeras na londonskom Wembleyju kreće sama završnica Europskog nogometnog prvenstva, a u prvom polufinalu snage će odmjeriti Italija i Španjolska.

Kladionice laganu prednost daju Talijanima koji su u nevjerojatnom nizu – momčad Roberta Mancinija već 33 utakmice ne zna za poraz. Posljednji put Azzurri su travnjak napustili pognutih glava u rujnu 2018. godine, kada ih je u susretu Lige nacija porazio Portugal rezultatom 1:0.

S druge strane španjolski niz utakmica bez poraza nešto je kraći (13), ali Španjolcima će samopouzdanje sigurno podići podatak da su u posljednjih osam međusobnih susreta Talijani upisali samo jednu pobjedu. To se dogodilo na posljednjem EURU 2016. godine kada je Italija u susretu osmine finala pobijedila Španjolsku rezultatom 2:0.

U preostalih sedam međusobnih susreta Španjolska ima 4 pobjede, dok su tri utakmice završile neodlučenim ishodom.

Zanimljiv je podatak da se Španjolska i Italija sastaju četvrto europsko prvenstva za redom. 2008. godine u četvrtfinalu u Beču Španjolci su bili bolji nakon izvođenja jedanaesteraca. Četiri godine kasnije Španjolska i Italija susrele su se dva puta. U grupnoj fazi bilo je 1:1, a u finalu u Kijevu Španjolska je razbila Italiju 4:0.

2016. godine u Parizu Talijani su ostvarili već spomenutu pobjedu 2:0.


Izvorni članak: EURO: Večeras polufinale Italija Španija