Svega 12 “graničara” suspendovano zbog korupcije

SARAJEVO – Organizacionim jedinicama Granične policije (GP) BiH lani je podnesena 131 žalba građana na rad i postupanje policijskih službenika, od čega je 59 proglašeno odgovornim za težu povredu, a 12 za lakšu povredu službene dužnosti.

suspenzija granična policija

Foto: Granična policija BiH (granpol.gov.ba)

Izvještaj o radu Granične policije otkriva da je broj žalbi na rad „graničara“ povećan u toku prošle godine u odnosu na prethodnu godinu kada je evidentirano 98 žalbi.

Rukovodioci organizacionih jedinica Granične policije podnijeli su protiv 149 policijskih službenika 107 zahtjeva za pokretanje internog postupka. Od tog broja, pokrenuto je 98 internih postupaka protiv 163 službenika.

Disciplinskoj komisiji podnesen je 71 zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv 96 policajaca, od čega je 59 oglašeno odgovornim za teže povrede službene dužnosti, 12 je oslobođeno, za dva službenika je obustavljen postupak, dok su ostali postupci nastavljeni u toku 2021. godine.

„Zbog radnji koje se dovode u vezu sa korupcijom, tokom 2020. godine za 12 policijskih službenika izrečena je mjera privremene suspenzije“, naveli su u Graničnoj policiji.

U GP je lani u radni odnos primljeno 118 službenika, od čega 99 policijskih službenika – kadeta, dva državna službenika, četiri radnika na neodređeno vrijeme i 13 zaposlenika na određeno vrijeme.

Na kraju 2020. godine Granična policija BiH na platnom spisku je imala 2.288 radnika, od čega je 2.092 policijska službenika.

CAPITAL: Svjetlana Š.

Чланак Svega 12 “graničara” suspendovano zbog korupcije се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Svega 12 “graničara” suspendovano zbog korupcije