Arnautović iz CIK-a: Realna opcija je da dođe do blokade izbora

Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, kazao je danas da postoje velike šanse da se dođe do dogovora o izmjenama izbornog zakona u BiH.

– Dogovora još uvijek nema, ali su velike šanse da dođe do njega. Da se razumijemo, živimo jedan politički sistem koji politolozi označavaju kao jednu situaciju tzv. zatvoreničke dileme, gdje nam je uvijek potrebno uplitanje stranaca. Dakle, bez vanjskog autoriteta teško se mogu postići rezultati u okviru kakav je zadat Dejtonskim ustavom. Obaveza stranaca je da učestvuju kao medijacija u ovom procesu – poručio je Arnautović u razgovoru za Hayat.

Osvrnuo se i na prijedlog CIK-a o izmjenama izbornog zakona. Kazao je da se radi o 170 stranica gusto kucanog teksta. prenosi “Avaz“.

– Dali smo prijedloge amandmana na izborni zakon u 20 poglavlja izbornih zakona, sa vrlo detaljnim obrazloženjima koje se zasniva na preporukama posmatračke misije OSCE-a, Venecijanske komisije, dakle ono što je međunarodni standard u oblasti izbora. Nadamo se da će taj prijedlog razmotriti, zadržao se samo na tehničkom nivou. Smatramo veoma važnim da se ovaj prijedlog razmotri – kaže Arnautović.

Prokomentarisao je da li se pribojava da može doći do blokade održavanja izbora 2022. godine ukoloiko ukoliko se ne postignu izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kakve očekuje HDZBiH.

– Da, to je vrlo realna opcija. Vidjeli smo kod lokalnih izbora da se sve pokušalo, da se ti izbori ne održe. Nekoliko je modela isprobano, zadnji je bila blokada budžeta i vjerovatno je to jedan od glavnih instrumenata i za naredne, jer ako se ne usvoji budžet, nema ni izbora – kazao je između ostalog Arnautović.


Izvorni članak: Arnautović iz CIK-a: Realna opcija je da dođe do blokade izbora