COVID situacija u Sarajevu: 401 osoba se testirala, četiri nova slučaja zaraze

Trenutno je na bolničkom liječenju 31 pacijent, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 20, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” njih 11. Jedan pacijent koristi kiseoničku potporu disanju.

Kanton Sarajevo danas bilježi 84 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 678 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.668 osoba zaraženih koronavirusom i 51.299 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je četiri, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi šest. prenosi “Novi“.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 40 pacijenata, od kojih niko nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 25 briseva, a ukupno je na drive-in punktu i u Covid-ambulantama uzeto 119 briseva za PCR testiranje. Covid-pozivni centar je zabilježio 96 poziva, a obavljeno je 78 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, 884 građana KS je vakcinisano u Zetri. Za danas je, prema planu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, na vakcinaciju pozvano 210 građana, čime se završava vakcinacija raspoloživim dozama vakcina iz donacije Malezije, saopšteno je iz JU Dom zdravlja. Sutra/u nedjelju/ Zetra će biti zatvorena.

Od ponedjeljka, 05. jula bit će nastavljena revakcinacija onkoloških pacijenata, a istog dana građani će biti obaviješteni o planu nastavka imunizacije, odnosno o revakcinaciji onih koji treba da prime drugu dozu vakcine po planu, kao i onih građana koji će biti pozvani na prvu dozu vakcine naredne sedmice.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, a prije svega distance, nošenja maske i higijene ruku, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


Izvorni članak: COVID situacija u Sarajevu: 401 osoba se testirala, četiri nova slučaja zaraze