Porodica Mujanović iz Hrasna Donjeg njeguje tradiciju očuvanja bosanske avlije

U moderno doba teško je očuvati autohtonost i duh davnih vremena. Ipak, postoje pojedinci koji nastoje očuvati sjećanje na stare dane, očuvati tradiciju za buduće generacije poput porodice Mujanović iz Hrasna Donjeg.

Porodica Mujanović njeguje tradiciju očuvanja prirode i baštini tradicionalne vrste biljaka  kao što su hadžibeg, čuvarkuća, kadifa, ljiljan, miloduh. Na ovaj način pokazuju svojim primjerom kako treba svi da brinemo o okolišu i da uređujemo svoja porodična dvorišta .

Tim povodom su „Eko Zeleni“ Kalesija, predsjednik dr. Muhamed Omerović, prof. Edin Šmigalović, književnik Hasan Paloš i Alen Fatić posjetili porodično dvorište/avliju Bege i Alije Mujanović u podmajevičkom selu Hrasno Donje i dodijelili im ekološko priznanje/zahvalnicu za ekološki doprinos u mjesnoj zajednici i ekološki najuređenije dvorište na području općine.

Bego i Alija Mujanović ističu da sa velikim zadovoljstvom i uživanjem  uređuju svoju avliju i da najviše vremena u ovim ljetnim danima upravo provode u njemu, okruženi zelenilom i raznobojnim cvijećem. Iskazali su zahvalu „Eko zelenim“ koji su prepoznali ljepotu njihove avlije.

Iz „Eko zelenih“ su pozvali stanovništvo općine Kalesija da fotografije svojih dvorišta mogu slati na mail:  eko.natjecaj@gmail.com a „Eko Zeleni“  će nastavit sa identifikacijom i vrednovanjem pojedinaca koji njeguju tradiciju očuvanja prirodne baštine.

The post Porodica Mujanović iz Hrasna Donjeg njeguje tradiciju očuvanja bosanske avlije appeared first on Kalesijski.ba.


Izvorni članak: Porodica Mujanović iz Hrasna Donjeg njeguje tradiciju očuvanja bosanske avlije