Naša stranka Lukavac pokrenula inicijativu za obnovu rada muzičke škole u Lukavcu

Jasminka Hasanović, članica Općinskog odbora Naše stranke u Lukavcu, pokrenula je inicijativu za obnovu rada osnovne muzičke škole, što je bilo i jedno od predizbornih obećanja Naše stranke na prethodnih izborima:

Potrebno je osigurati odgovarajući prostor, adaptiranjem starih, trenutno neuslovnih i nefunkcionalnih objekata, kao i opremu i instrumente. Za pokretanje rada ove ustanove Općina bi trebala osigurati i dio svojih sredstava, međutim, sigurna sam da bi i animacija zajednice, kako lokalne tako i profesionalne, urodila plodom. Vlast bi se mogla obratiti i inostranim donatorima, prijateljima naše zemlje i Lukavca, kao i našim građanima koji sada žive izvan Lukavca, ali i onima koji su tu a koji sigurno žele pomoći obnovu. To je projekat koji bi nas sve mogao dodatno uvezati.

Najveću korist bi imali naši mladi talenti kojih na području Lukavca ima mnogo i koji su već nagrađeni značajnim muzičkim priznanjima.  Obrazovali su se u susjednim općinama. Još je veći broj onih koji svoj talenat nisu mogli izraziti, jer roditelji ili nemaju dovoljno vremena ili nemaju novca za neophodne izdatke koje iziskuje obrazovanje u drugim mjestima.

Obnovom osnovne muzičke škole vratili bismo dug i našoj tradiciji. Razvoj muzičke kulture u Lukavcu počeo je sa nastankom grada, nakon pokretanja proizvodnje sode. Taj radni kolektiv imao je i orkestar. Osnovna muzička škola osnovana je koncem šezdesetih godina prošlog stoljeća“, rekla je Hasanović.

Naša stranka Lukavac je iniciajtivu uputila Ministarstvu obrazovanja i nauke TK, kao i Općinskom vijeću Lukavac. Dok se očekuje i podrška kroz inicijativu na Skupštini TK.


Izvorni članak: Naša stranka Lukavac pokrenula inicijativu za obnovu rada muzičke škole u Lukavcu