Bosna i Hercegovina na EU listi bezbjednih COVID-19 država

Ambasadori država članica EU odobrili su listu, a ova odluka stupa na snagu do kraja tekuće nedjelje, što znači da građani ovih zemalja, uključujući i one koji nisu vakcinisani, mogu da putuju u EU članice, javlja Radio Slobodna Evropa.
Stalni predstavnici država članica Evropske unije na sastanku u srijedu, 30. juna, razmatrali su najnoviji prijedlog liste, gdje se osim zapadnobalkanskih država nalaze i Kanada, Moldavija, Armenija, Azerbejdžan, Jordan, Saudijska Arabija, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Evropska unija ažurira liste na svake dvije nedjelje u skladu s epidemiološkom situacijom u svakoj državi pojedinačno.

Na prethodnom sastanku koji je održan 18. juna, Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija su dodate na listi bezbjednih država.

EU je u maju usvojila takozvanu “hitnu kočnicu” po kojoj može hitno da se ponovo aktivira zabrana putovanja za određene države ako dođe do rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije.

Inače, da bi se dobio status bezbjedne države, u zemlji se mora zabilježiti maksimum 75 pozitivnih slučajeva zaraženih korona virusom na 100 hiljada stanovnika u posljednjih 14 dana.


Izvorni članak: Bosna i Hercegovina na EU listi bezbjednih COVID-19 država