Vijeće sigurnosti UN raspravlja o BiH: Rusija protiv novog visokog predstavnika

Nebenzya je naveo kako se Republika Srpska protivi izboru Schmidta za novog visokog predstavnika.

“Uvijek smo spremni razgovarati o pronalasku rješenja, ali ovo je pokušaj da se izabere kandidat za visokog predstavnika bez podrške Vijeća sigurnosti i jedne strane u BiH, čime on ne bi imao legitimitet. Ovo će uništiti sav napredak koji je postignut u četvrtini stoljeća, je li to ono što želimo”, upitao je.

Poziv bh. liderima
Predstavnici ostalih zemalja do sada su izrazili punu podršku poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i pozvali sve strane na saradnju, dijalog, postizanje kosenzusa u donošenju odluka i radu na oporavku BiH, posebno nakon pandemije.

“Nadamo se da sve strane mogu prevazići razlike u vezi novog visokog predstavnika i raditi zajedno. Krucijalno je provođenje mirovnog sporazuma”, kazala je predstavnica države Sveti Vincent i Grenadini. prenosi “N1“.

“Poziv na separaciju krši mirovni sporazum”
Predstavnica Francuske upozorila je kako određene strane pozivaju na separaciju što je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ambasadori Vijeća sigurnosti UN koji su se do sada obratili dali su podršku Schmidtu. Kazali su kako političari i vlasti trebaju raditi na poboljšanju uvjeta života građana u BiH. Izrazili su nadu kako će Vijeće sigurnosti UN konsenzusom dati podršku novom visokom predstavniku.

Također, dali su podršku i ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković da se obrati.

Sve strane u BiH su pozvane da se suzdrže od narativa koji uzrokuje etničke tenzije kojima se ugrožava mir te lidere da se bore za mlađe generacije.

Također, izrazili su zahvalnosti Valentinu Inzku na svemu što je do sada uradio.

Upozorili su da zahtjev Rusije za zatvaranje Ureda visokog predstavnika nije moguće dok BiH ne ispuni plan “5+2”.


Izvorni članak: Vijeće sigurnosti UN raspravlja o BiH: Rusija protiv novog visokog predstavnika