Na birou i 20 doktora nauka: Posao najduže čekaju pedagozi i profesori fizičkog

BANJALUKA – Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske prijavljeno je 77.445 nezaposlenih građana, od čega je dvadeset sa zvanjem doktora nauka.

foto: pixabay

Ovo su zvanični podaci Zavoda, zaključno sa 31. majem. Od 20 nezaposlenih doktora nauka, njih 11 je iz Banjaluke. Prema posljednjim informacijama, na posao u Srpskoj čeka i 59 magistara.

– Analizirajući broj evidentiranih doktora nauka po strukama i zanimanjima, vidimo da je najviše finansijskih radnika i ekonomista – šest osoba. Slična situacija je i s magistrima. Najviše je evidentirano finsijskih radnika i ekonomista – 16 osoba, te sedam pravnika – naveli su za Srpskainfo iz Zavoda za zapošljavanje.

Kako pojašnjavaju, prosječna dužina čekanja na zaposlenje na evidenciji nezaposlenih zavisi prije svega od stepena stručne spreme, zanimanja, dodatnih znanja i sposobnosti koje osoba posjeduje, pokretljivosti van mjesta prebivališta, koliko je aktivna u traženju posla, broja iskazanih potreba u tom zanimanju, kao i od broja nezaposlenih građana sa istim zanimanjem.

– Napominjemo, iako je na evidenciju Zavoda prijavljen veliki broj osoba sa zanimanjem finansijski radnik i diplomirani ekonomista, te diplomirani pravnik, od strane poslodavaca najveći interes je iskazan upravo za njima – precizirali su iz ove ustanove.

Na osnovu trenutnih pokazatelja, u okviru visoke stručne spreme, do zaposlenja najbrže dolaze profesori matematike, profesori matematike i fizike, profesori informatike, ljekari i diplomirani inženjeri elektrotehnike. Prosječna dužina čekanja na zaposlenje ovih građana je do godinu dana.

S druge strane, u Zavodu kažu da na posao najduže čekaju radnici prirodnih nauka – geografije, profesori fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, te pedagozi, s prosječnom dužinom oko dvije godine.

Najviše ekonomista

Među nezaposlenima u Srpskoj, krajem maja, bilo je i 558 građana s master diplomom. I ovdje se ponavlja situacija kao sa doktorima i magistrima na birou; najviše je prijavljeno master finansijskih radnika i ekonomista – 88, zatim 45 pravnika, po 37 zdravstvenih radnika i psihologa, te 22 poljoprivrednika. Srpskainfo

Чланак Na birou i 20 doktora nauka: Posao najduže čekaju pedagozi i profesori fizičkog се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Na birou i 20 doktora nauka: Posao najduže čekaju pedagozi i profesori fizičkog