U preduzećima i institucijama Srpske 800 v.d. direktora

BANJALUKA – U institucijama Republike Srpske i javnim preduzećima ima oko 800 rukovodilaca koji posao obavljaju kao vršioci dužnosti jer nisu imenovani u skladu sa konkursnim procedurama na pozicije direktora.

vršioci dužnosti

FOTO: Pixabay

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović, odgovarajući na poslaničko pitanje Jelene Trivić (PDP), u vezi sa tim problemom je kazao kako se zalaže da se ta praksa prekine, ali konkretno obećanje niti bilo kakav prijedlog, nije dao.

Generalno sam za to da se proces izbora i imenovanja na bilo koju funkciju završava konačnim rasporedom jer statut vršioca dužnosti nije dovoljno dobar i na neki način otežava posao ljudima koji su imenovani.  Moj lični stav je da se u okviru vođenja kadrovske politike svaki proces treba završiti imenovanjem i izborom zbog čega mislim da Vlada, ali i sve institucije, u narednom periodu treba da posvete značajan napor kako bi se to riješilo“, kazao je Kasipović.

Trivićeva je ocijenila kako Vlada RS ne poštuje zakone i propise kojima je jasno precizirano koliko neka osoba može biti vršilac dužnosti. Istakla je da je broj v.d. direktora dostigao 800, što Kasipović nije opovrgnuo.

Ministru Kasipoviću je poručila kako se samo deklarativno zalaže da se ovaj problem riješi, ali da generalno nije uradio ništa konkretno.

Vi ste ovu državu sveli na v.d. a to radite iz političkih razloga jer te ljude držite na uzdi i moraju ispunjavati političke želje, a ako ih ne ispunjavaju – doviđenja. Tu praksu će neko morati da prekine. To je satanizacija ove zemlje“, kazala je Trivićeva.

CAPITAL: D. T.

Чланак U preduzećima i institucijama Srpske 800 v.d. direktora се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: U preduzećima i institucijama Srpske 800 v.d. direktora