U Crnoj Gori zvanično 10.000 otkaza u godini korone

PODGORICA – U Crnoj Gori je od aprila prošle godine, kada je počeo uticaj pandemije korone na ekonomiju, do kraja aprila 2021. bez posla ostalo više od deset hiljada radnika, prema podacima iz mjesečnih biltena Zavoda za zapošljavanje.

odliv radnika

Foto: Nezavisne novine

Najveći broj prestanka radnih odnosa, od ukupno 10.441, odnosi se na istek ugovora o radu na određeno vrijeme, čak 8.506, što je 81 odsto od ukupnog broja uzroka za raskid radnog odnosa kojih zvanično ima 13, pišu Vijesti.

Ovi podaci odudaraju od onih koji se dobiju upoređivanjem ukupnog broj nezaposlenih na evidenciji Zavoda, kojih je na kraju marta prošle godine bilo 35,5 hiljada, a na kraju aprila ove godine 56,4 hiljade. Rast broja nezaposlenih je duplo veći od broja onih koji su u istom periodu zvanično dobili otkaz ili raskid radnog odnosa.

Ta razlika je nastala, objašnjava list, pošto su se na evidenciju biroa prijavljivali i oni koji su radili u sivoj zoni, pa su ostali bez posla, kao i oni koji imaju neke druge prihode ili ih neko izdržava, a prijavili su se Zavodu kako bi dobili naknadu ili pomoć koja je dijeljena u proteklih godinu dana.

Druga najbrojnija kategorija zaposlenih koji su ostali bez posla su oni koji su s poslodavcima zaključili ugovore o prestanku radnog odnosa, a takvih slučajeva je posmatranom periodu bilo je 541, što je 5,1 odsto od ukupnog broja raskida radnog odnosa.

Zbog stečaja, likvidacije ili drugog prestanka rada poslodavca, bio je 481 raskid radnog odnosa, ili 4,6 odsto od ukupnog broja svih otkaza ugovora o radu. Za preostalih oko 900 prestanaka radnog odnosa navedeni su neki od drugih razloga za otkaz, kao što su povreda radnih dužnosti i obaveza, neopravdan izostanak sa posla, jednostrani raskid ugovora od strane zaposlenog itd.

Najviše raskida radnog odnosa bilo je u julu prošle godine 1.403, od čega je istek ugovora o radu na određeno bio razlog u 1.239 slučajeva, 49 radnih odnosa je prekinuto sporazumom, 19 zbog stečaja, likvidacije ili drugog prestanka rada poslodavca. Tanjug

Чланак U Crnoj Gori zvanično 10.000 otkaza u godini korone се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: U Crnoj Gori zvanično 10.000 otkaza u godini korone