Druga polovica juna vruća, s izuzetno visokim temperaturama

I dok se dijelovi Italije (oko Kalabrije) ovog vikenda budu borili s izuzetno visokim temperaturama zraka koje će ići lokalno i iznad 40 °C, u dijelovima sjeveroistočne i središnje Bugarske istovremeno slijede obilne padaline koje uvjetuje jasno oformljeno ciklonalno polje duž čitavog vertikalnog stuba atmosfere smješteno nad Crnim morem odakle se povlači velika količina vlažnog zraka, napisao je meterolog Nove BH Nedim Sladić, javlja N1.

Prognozni modeli suglasni su da bi u tim područjima u narednih pet dana palo i do 100 mm kiše. U uvjetima vrlo slabog sjeveroistočnog visinskog strujanja, ova područja lokalno mogu biti zahvaćena i trajnijim obilnijim pljuskovima koji često uzrokuju plavljenja, pa vjerojatno ćemo narednih dana svjedočiti i o lokalnim poplavama na ovom području, naveo je Sladić. “S druge strane, Bosna i Hercegovina te Hrvatska su pod zagrljajem vrele zračne mase sa sjevera Afrike s kojom početkom tjedna živa u termometru u Hercegovini, sjevernoj Bosni, unutrašnjosti Dalmacije i dijelovima sjeverozapadne i istočne Hrvatske raste i do 37 °C.

Ako je suditi prema trenutnim prognozama, druga polovica lipnja vruća, nekima i vrlo vruća, a pojedine projekcije prognoznih modela daju i izuzetno vruće dane na samom kraju lipnja koje zahtjevaju dodatno praćenje i razvoj situacije”, poručio je Sladić. Stabilno, sunčano i natprosječno toplo očekuje nas tijekom većeg dijela sljedećeg tjedna. Zadržat će se natprosječno toplo. Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od 15°C i 20°C u Bosni, do 23°C u Hercegovini. Maksimalne temperature bit će između 28°C i 32°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 34°C, naveli su iz FHMZ.


Izvorni članak: Druga polovica juna vruća, s izuzetno visokim temperaturama